19 Eylül 2012 Çarşamba

700 yıllık tarihi camide tadilat komedisi

Hızırşah Köyü'nde Canan Koçak tarafından ölen babasının hayrına yaptırıldığı belirtilen tadilat çalışmaları, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi yöneticilerinin camide yaptıkları basın açıklaması üzerine ortaya çıktı. Anıtlar Kurulu'ndan izin alınmadan yapılan çalışmalar, İlçe Kaymakamı Hamdi Üncü tarafından durduruldu. İncelemede, caminin zemininde bulunan tahtaların sökülerek yerine seramik döşendiği, caminin arka tarafında ise ne amaçla yapıldığı belli olmayan derin bir çukurun açıldığı belirlendi.
Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şube Başkanı Murat Yıldırım, vakıf üyeleri ile Hızırşah Köyü'ndeki 700 yıllık tarihi cami önünde yaptığı açıklamada, 700 yıllık yapının tarihi dokusuna zarar verildiğini öne sürdü. Tarihi külliyenin iki yıl öncesine kadar bırakın ibadethane olmayı virane olduğunu hatırlatan Yıldırım, “Alevi cemaati tarafından buranın temizlenerek düzenlemesinden sonra cem töreni yapılması ve kurban lokması dağıtması bazı kesimleri rahatsız etti. Yıllardır kaderine terk edilen külliyeye gönüllü imam atanıp, Cuma namazları kılınmaya başlandı. Alevilerin ibadetini engellemek için toplu taşıma ile Cuma günleri namaz kılınması son derece düşündürücüdür” dedi.

ASLINA UYGUN RESTORE EDİLSİN

Bölgenin birinci derece SİT alanı olduğunu ifade eden Yıldırım, “Anıtlar Kurulu'ndan izin alınmadan hiçbir onarım yapılmaması gerekirken, külliyenin bahçesine tuvalet yapılmış ayrıca külliyenin içerisinde tarihi dokuya zarar verecek şekilde tadilat yapılmaya başlanmıştır” diye konuştu. Yıldırım, en az 700 yıllık tarihi eserin aslına uygun olarak uzmanları tarafından yasal şekilde restore edilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

ÖLEN BABASI İÇİN YAPMIŞ

Tadilat çalışmalarını kendisinin yaptırdığını ifade eden inşaat ustası Canan Koçak, DHA'nın sorularını yanıtladı. Caminin zeminindeki tahtaların çürüdüğünü ve içerde ağır bir koku oluştuğu belirten Koçak, “Hiçbir maddi karşılık beklemiyorum. Ölen babamın hayır duası için zemini onarıp, içeriye klima koyduk” dedi. Koçak, tarihi yapının arka tarafındaki çukuru ise kendilerinin kazmadığını iddia etti.

UZMAN HEYET BEKLENİYOR

Tarihi yapıda izinsiz tadilat çalışmalarının yapıldığını DHA muhabirinden öğrenen İlçe Kaymakamı Hamdi Üncü, camiye gidip incelemelerde bulunduktan sonra bir açıklama yaptı. Çalışmalarla ilgili kendilerine herhangi bir bilgi ve şikayetin ulaşmadığını vurgulayan Kaymakam Üncü, “Camide tadilat yapıldığını öğrenince olay yerine giderek incelemelerde bulundum. Zemin tahtalarının sökülerek yerine seramik döşendiği, caminin girişindeki granitlerin kaldırılarak yağmur suyu oluğu döşendiği tespit edildi. Tadilat izinsiz olduğu için durduruldu. Çalışma yapan dört kişi hakkında tutanak tutuldu ve olay Cumhuriyet Savcılığı'na bildirildi. Ayrıca bir yazı ile Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne durumu ilettik. Bir uzman heyetin gelerek inceleme yapmasını istedik. Zaten burada tadilat projesi var. Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından bir proje hazırlandı. Önümüzdeki günlerde restore çalışmaları başlatılacak” diye konuştu.

*BASINDAN : 

  • Milliyet Gazetesi Gazetesi Haberi için Tıklayınız!>> 
  • Hürriyet Ege Gazetesi Haberi için Tıklayınız!>> 
  • Datça Aktüel Com Haberi için Tıklayınız!>> 
  • Haberler.Com Gazetesi Haberi için Tıklayınız!>> 














  • Hiç yorum yok:

    HBVAKV Zeytinli Şubesi Cem Evi'ni ziyaret

      Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi Cem Evi yönetimi 12.12.2023 Salı günü Balıkesir Edremit Zeytinli Cem Evi'ni  Başkan...