19 Eylül 2012 Çarşamba

*** Basın Bildirisi ***

HACI BEKTAŞ VELİ ANADOLU KÜLTÜR VAKFI DATÇA ŞUBESİ

BASIN BİLDİRİSİ

Hızırşah etkinliklerinin düzenlendiği Datça Hızırşah köyünde bulunan külliye 17.07.2010 tarihinden önce bir ibadet hane olmayı bırakın  virane ve bakımsız bir yer iken Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça şubesi tarafından tarihi dokuya zarar verilmeden temizlenip düzenlenip cem ve kurban lokması dağıtılmıştır. Bu tarihten sonra Alevilerin burada ibadet etmesini kabullenemeyen  bazı kesimler tarafından külliyeye gönüllü imam atanıp Cuma günleri külliyede Cuma namazı kılmaya başlamışlardır.

Bu tarihten sonra 24-25 temmuz 2011 tarihlerinde ikinci Hızırşah etkinliği Kültür Turizm Bakanlığı ve Datça Belediyesinin katkılarıyla düzenlenmiştir. Etkinlikten iki gün önce Datça kaymakamı Hamdi üncü vakıf yöneticilerini makamına çağırarak bölgedeki halkın külliye içerisinde cem yapılıp saz çalınması durumunda tepki göstereceğini cemin külliye bahçesinde yapılmasını talep etmiştir. Biz vakıf yöneticileri ise bir huzursuzluğa sebebiyet vermemek ve yapının tarihi dokusunun çok zarar görmemesi için ibadetimizi külliyenin bahçesinde yaptık. Bu etkinliklerden sonra külliye içerisine diğer kesimler tarafından elektrik bağlanmıştır. 2012 yılının başında ise yasal bir imam atanarak külliyeyi cami olarak ibadete açmışlardır. Çevresinde hiçbir yerleşim alanı olmamasına rağmen sadece Alevilerin ibadetini engellemek için toplu taşıma ile Cuma günleri namaz kılınması son derece düşündürücüdür.

14-15  Temmuz tarihlerinde 3. Hızırşah etkinliklerini düzenlemek için gittiğimiz külliyenin kapıları kilitli olduğundan dolayı ibadetimizi ne yazık ki külliyenin bahçesinde yapmak zorunda kaldık. Başka bir konu ise 1. dereceden sit alanı olan bir yerin ‘’Anıtlar kurulundan müsaade alınmadan hiçbir onarım yapılamaz’’ denmesine karşın külliyenin yanına tuvalet yapılmış ayrıca külliyenin içerisinde tarihi dokuya zarar verecek şekilde tadilat yapılmaya başlanmıştır.

            3. Hızırşah etkinliklerinden sonra vakıf yöneticileri tarafından Datça kaymakamı sayın Hamdi ÜNCÜ ziyaret edilerek külliyenin kapısının kilitli olduğunu, cami dahi olsa bir ibadet hanenin kapısının hiçbir zaman kilitli olamayacağını sürekli dua için açık olması gerektiği kaymakamla paylaşılmıştır. Sayın kaymakam ise durumun araştırılacağını söylemiştir.

           Talebimiz en az 700 yıllık bu tarihi eserin aslına uygun olarak uzmanları tarafından yasal şekilde restore edilerek gelecek nesillere kazandırılmasıdır.

                                                                       Hacıbektaş Veli Anadolu Vakfı Datça Şubesi

                                                                               Yönetim Kurulu Adına Başkanı

                                                                                           Murat YILDIRIM


Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi Basın Bildirisi CNN Türk Tv.Haber Video Görüntüsü
( Videoyu İzlemek İçin Lütfen Resimlere Tıklayınız! )
Datça Şubesi Basın Bildirisi CNN Türk Tv.Haber



















Hiç yorum yok:

HBVAKV Zeytinli Şubesi Cem Evi'ni ziyaret

  Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi Cem Evi yönetimi 12.12.2023 Salı günü Balıkesir Edremit Zeytinli Cem Evi'ni  Başkan...