19 Eylül 2012 Çarşamba

Datça Gezilecek Yerler ve Koylar

MESUDİYE                                                                                                                
Knidos yolundan sola sapınca çamlar arasından ilerleyen üç km'lik yol Mesudiye Köyü'ne oradan da iki km daha ilerleyince Kızıl Bük koyuna çıkılıyor.Hayıt Bükü ve Ova Bükü gibi yaz gözdesi koylarda Mesudiye sahilinde.Mesudiye'nin verimli toprakları tarıma çok elverişli.Mis kokulu domatesler yetiştiriyorlar.
KIZILBÜK ve HAYITBÜKÜ
 Mesudiye köyünün koylarıdır.Datça-Knidos yolundan sola sapınca çamlar arasında ilerleyen üç kilometrelik toprak yolla ulaşılan mesudiye köyü ve oradan da iki kilometre sonra kızılbük koyu yer almaktadır.

PALAMUT BÜKÜ
 Tekne turuna katılanlar yada yatlarıyla  gelenlerin durmadan ve balık lokantalarına uğramadan geçemediği güzel bir koydur.Çıplak tepelerin yumuşak bir eğilimle denize kavuştuğu upuzun bir kumsal oluşturduğu kumsal boyunca ağaçlıklar içinde köy evlerinin pansiyonların ve yazlık evlerin sıralandığı limanda balıkçı tekneleriyle birlikte yatların demirlediği bir güzel yerdir.Palamutbükü 2 km uzunluğundaki kum ve çakıl karışımı kumsalında denize girebilirsiniz.Deniz çok temiz açığında bir küçük ada ve bir de tekne barınağı bulunuyor.Konaklamak için pansiyonlarda mevcuttur.

KNIDOS
 Knidos M.Ö.4. yüzyılda ticari nedenlerle Tekir Burnu'na taşınır.Hippodamus planına göre kurulan şehirde birbirinden güzel tapınaklar,kutsal alanlar,tiyatrolar ve görkemli binalar yapılır.Çok sayıda bilim adamı ve sanatçı yetişir.Tarihin ikinci büyük ve önemli tıp okulu Knidos'ta açılır.Heykeltraş Praksiteles tarafından çıplak olarak yapılan güzellik ve aşk tanrıçası Afrodit Heykeli'nin güzelliği dillere destan olur.Sadece bu heykeli görmek için uzak diyarlardan Knidos'a ziyaretçi akını başlar.

ESKİ DATÇA
 Datça'ya yolunuz düşerse Eski Datça'yı mutlaka görmelisiniz. Adının Eski Datça olduğuna bakmayın.Datça'nın üç mahallesinden en düzenlisi ve son yılların gözde mekanlarının  yer aldığı yer aldığı bir yer burası.Eskiliği ilk yerleşim yeri ve yıkılmış eski binaların yoğunlukta olması.Şimdi o yıkıntılar tek tek ayağa kaldırılıyor ve el yakan paralarla satışa sunuluyor.En fazla iki katlı olan eski Datça evleri,bir sanat ürünü taş işçiliği ve begonvillerle süslü dar sokaklarla görsel bir zenginlik kazandırmış.

Eski Datça kimliğini arayan kentlere adeta adres gösterir gibi bir mimarlık harikası.Eski Datça'nın bu görsel zenginliğinin  yanı sıra ünlü şairimiz Can Yücel'in son yıllarını yaşadığı ' Eski Datça''ya turizm firmaları tur düzenlemeye başladı.Can Baba'nın yapıtlarının sergilendiği ve Yücel Ailesi'nin ziyaretlere açık tuttuğu 'Canevi'ni de mutlaka görmelisiniz.Datça'nın ilk kurulduğu yer burası.M.Ö.4.yüzyılda kurulan seramik atölyeleri,yapılan kazılar sırasında ortaya çıkarıldı.İskele mahallesi'nden 2.5 kilometre uzaklıktaki sarı sarı tabeladan döndüğünüzde kendinizi "Eski Datça" mahallesinde bulacaksınız.Datça isminin 'Stadia' kelimesinden geldiği düşünülüyor.Eski ,Datça'nın mimarisi tamamen yöreye uygun,tüm yapılar taş örgü,sokakları taş kaplama.Eski Datça Mahallesi yaşayanların koruduğu yerlerin nasıl güzelleştiğine tam bir örnek.Bir de alçak gönüllü bir sokağı var:Can Yücel Sokağı...Can Yücel'in evininde bulunduğu Eski Datça arkeologların da kazı merkezlerinden birisidir.Ancak Can Babanın mezarı bu mahallede değil,iskele Mezarlığı'nda bulunuyor.Eski Datça'nın bir diğer özelliği de yel değirmenleridir.


GEBEKUM
 Datça'ya 4 km kala Yeldeğirmenlerine gelmeden önce perili köşk tabelasını gördüğünüz de sola 1 km lik toprak yola sapıyorsunuz.Yol sizi kumsala ulaştırıyor.Uzunluğu 7 km yi bulan kumsalı olan Gebekum denize girmek için çok uygun.Kumsal rüzgarın da etkisiyle kendisini çoğaltıyor ve yayılıyor.Karşısındaki adaya denizden yürüyerek ulaşmayı sağlayan bir de sığlık oluşmuş kumsal hareketleriyle.
ÇİFTLİK LİMANI
 Datça İskelesi'nin yaklaşık 10 deniz mili doğu-kuzeydoğusunda Çiftlik limanı yer alır.Bu limanın doğusunda Adatepe  Yarımadası güneydoğusunda ise Çiftlik Adası vardır.Buradaki tatil köyü limanın tanınmasına yardımcı olur.
YEL DEĞİRMENLERİ
 Kızlan yöresinde,Marmaris yolu kenarında,gelip geçerken gördüğümüz,umudunu kesmiş,biraz yorgun ve biraz küs duran,kollarından kesip rüzgarlarından ettiğimiz yel değirmenleri.Bunlardan bir tanesini alan  bir Datça severi restore  etti ve gayette güzel oldu.Hayal ediyoruz;diğer değirmenleri de restore ediyoruz.Çevre ile uyumlu bir proje ile çevre düzenlemesi yapıyoruz.kuyulardan su çekip yaptığımız göleti dolduruyoruz.Bahçeler  oradan sulanıyor,parklar ortaya çıkıyor.

KARAKÖY
 Yarımada'nın Gökova Körfezine bakan yegane köyü.Bodrum-Datça feribotu buraya yanaşıyor.Limanda hoş bir balıkçı lokantası var.İçerdeki köy içi hiç bozulmamış,seneler öncesini yaşıyorsunuz.
ÇEŞME KÖY
 Palamutbükü sahilinin asıl yerleşimi,taş evlerden oluşan hoş sokakları var.Çevresi bademlik ve zeytin ağaçları ile kaplı.
YAZI KÖY
 Bir anlamda Knidos Köyü tarihi kalıntıları bu köyden başlıyor.Buradan her iki denize ve beş yunan adası manzarası harika.
YAKA KÖY
 Datça'lıların yeni tercihi Yaka Köy,turizm ile terkedilmiş eski taş evler el değiştirerek restorasyon yapılıyor ve köy tekrar canlanıyor.Palamutbükü sahiline 5 km mesafede ki köyde taş evler görülmeye değer.
SINDI
 Adını savaş zamanları asıl yerleşimlerini terk edenlerin sığınmak için kurmaları efsanesinden alan bu köy gerçekten tabelaları olmazsa saklanmış bir arazide eski dönem kaya mezarları ve mağaraları dikkat çekiyor.Palamutbükü'ne giderken sağ tarafta levha ile belirtiliyor.
KARGI KOYU
 Şehir merkezine 3 km uzaklıkta.Ulaşım Belediye otobüsleri ile yada özel araçlarınız ile yapılmaktadır.Şehir merkezine çok yakın olmasına rağmen ne aşırı bir kalabalık ne de yoğun bir yapılaşma var.Denizin duru,yüzmeye çok uygun plajında iyi olduğunu söyleyelim.

REŞADİYE
 Yarımadanın en eski merkezi olan ve en kalabalık köyü olan Reşadiye'deki Mehmet Ali Ağa Konağı'nın restorasyonu tamamlandı.Müze tabelası ise bir mimarın küçük taş heykellerini görmeyi kaçırmayın diyoruz.

KIZLAN KÖYÜ
 MÖ.4.yy'da işletildikleri anlaşılan ve kazı çalışmaları süren Seramik Atölyeleri'ni Eski Datça ile Hızırşah köyü arasında görebilirsiniz.Yel değirmenlerini görmek için Datça'ya sekiz km'deki Kızlan Köyü'ne gitmelisiniz.Yarımada'nında en çok rüzgar alan bölgesi burasıdır.
ILICA GÖLÜ
 Denizle karanın birleştiği  yere yerleşmiş.Eski ve akıllı ustaların şaşmaz tercihleri ile su değirmeni olarak yıllarca hizmet vermiş.Parlak,sıcak ve narin ve de hassas gölümüz.Ilık suyunda su kaplumbağaları ile yüzebilirsiniz.Parasız masaj yapabilirsiniz şelalesinde.Kimileride Bizans havuzu derler ona bazı dertlere deva gelen şifalı suyunu yıllar ötesinden Akdeniz'e boşaltır durur.
BENCİK KOYU
 Bencik Koyu Kuruca Bükün 7.3 deniz mili doğusundadır.Burası yaklaşık 1.5 deniz mili karaya doğru girer ve Datça Yarımadasının en dar yerini meydana getirir.Fiyord tüm rüzgarlara kapalıdır.Koyun girişinde Dişlice adası bulunmaktadır.Bu ada dik kaya duvarları ile etkileyicidir.Koyun manzarası olağanüstü güzelliktedir.Bencik koyunun doğusu Datça'ya batısı Marmaris'e aittir.
DOMUZ ÇUKURU
 Domuzbükü sessiz,sakin bir ortam arayıp kentin televizyon dahil kimi nimetlerini unutmak isteyenler için seçilecek bir tatil yeri.Karadan eşeklerle veya yürüyerek ulaşılıyor.Datça'dan bir saat kadar bir sürede tekne yolculuğu ile ulaşılabiliyor.Domuzbükü'nde denize girmek dinlenmek dışında küçük çevre turları da yapabilirsiniz.Geceleri hiç bir yerde göremeyeceğiniz kadar bol yıldızlı gökyüzü ve uzakta Sömbeki adasının ışıkları sizi oyalayacak tek şey.Kumsalda ateş  yakıp özgürce sohbet edebilirsiniz.

EMECİK
 Marmaris'ten Datça'ya gelmeden 20 km. önce kurulu bu köy rivayete göre batan korsan gemilerinden sahile çıkan esirler tarafından kurulduğu söylenmekte.Birkaç senedir sürekli Datça'da yaşamayı düşünen yazlıkçıların yeni gözdesi bu köydür.
HIZIRŞAH
 M.Ö 4.yy'dan kalan seramik atölyeleri ve selçuklu camisinin görülebileceği Hızırşah Köyü iskele mahallesine 5 km mesafededir.

KOYLAR


 İlçe merkezine 3 km uzaklıkta bulunan Kargı Koyu'na yürüyerek de gidilebilir. Kuzey ve güneybatı rüzgarlarına kapalı olan koyun doğal güzelliği ve sakinliği çekicidir. Plajı çakıllı olan koyda yeme-içme yerleri ve bir de yat çekek yeri bulunmaktadır. Belediye özel halk otobüslerinin çalıştığı koya akan küçük bir de çay bulunuyor.Yanındaki eski kilise kalıntısı ne yazık ki harap bir şekilde ulaşabilmiş günümüze
Karaincir Koyu :
Marmaris yolu üzerinde ve ilçe merkezine 15 km uzaklıkta olan bu koy ince kumsalı ve sığ denizi ile daha çok küçük çocuğu olan ailelerce tercih ediliyor.Yeme-içme tesislerinin bulunduğu koya Ak-tur ve Karaincir minibüsleriyle ulaşılıyor. Ünlü Gebekum Kumulu da burada bulunuyor.

Çatı Koyları :

Yarımadanın kuzeydoğusunda, ilçe merkezine 45km uzaklıktaki Küçük çatı ve çatı koylarının çevresi de çam ve günlük ağaçlarıyla çevrili.Gökova Körfezine bakan bu koylar Marmaris karayoluna 300-400m uzaklıkta bulunuyor.Yakın 2 koy doğal liman görünümünde. Rüzgarlı havalarda tekneler için güvenli demirleme yeri. Kendi koyunuzu seçin, burda popüler olan belli başlı koylardan söz ettik. Ama öyle tesis falan istemeyip de yalnız başına olmak isteyenlerin sahil boyunca ilerlemeleri yeterli, o gün boyunca sadece kendilerine ait bir koy bulmaları işten bile değil.Ertesi gün plajınıza sizden önce gelip birileri yerleşmişse bile bu canınızı sıkmasın, biraz daha ilerleyin size özel bir minik koy bulacaksınız nasılsa.Koyların çoğu belediye alanı dışında olduğundan ve takdir edilir ki bu kadar koyun temizlenmesi kolay olmadığından buraları kullanan insanlar kendi çöplerini toplayıp götürüyorlar. Yeniden geldiklerinde de temiz buluyorlar.
Aktur Akvaryum koyu Çatı koyu Hayıtbükü

Akvaryum Koyu :
Palamut Bükü'nün doğu tarafında sadece 1 km uzakta küçük ama suyunun berraklığı ile ünlü akvaryum koyu bulunur. Denizin metrelerce derinliğini görebilir ve sualtı yaşamını inceleyebilirsiniz....Koyun hemen yanındaki çam ağaçları da güneşten kaçanlara, piknik yapanlara gölgelik sağlamakta. Koy kuzey ve kuzeybatı rüzgarlarına kapalı.
Murdala Koyu :
Datça ilçe merkezine 35 km uzaklıkta. En yakın Cumalı Köyüne 10 km uzaklıktaki koyun köyde sonraki yolu toprak. Koyun etrafındaki tepeler ve dağlar çam ve sandal ağaçlarıyla kaplı. Koya yakın düzlük kısımlarda zeytin ve incir bahçeleri var. Sahilinin bir kısmı kum bir kısmı kayalık.
Ak-Tur :
Çiftlik Koyu

Yarımadanın güney doğusunda ve Marmaris den Datça'ya gelirken 30km uzaklıkta ilçenin, daha doğrusu bölgenin en büyük tatil sitelerinden olan Ak-Tur Tatil Sitesi'nin bulunduğu koyla başlıyoruz. Koyun arkası çamlıkla kuşatılmış. İyi bir kumsalı olan koy esas olarak site sakinlerine hizmet ediyor. Burada her türlü ihtiyacı karşılayacak tesis mevcut. İlçe merkezi ile Aktur arasında düzenli minibüs seferleri var.


Kuruca Bük

Ak-Tur Tatil Sitesinin 1,5 km yakınındaki koyun çevresi okaliptüs ağaçları ile çevrili. Bu koyun plajı da daha çok sitede yaşayanlara hizmet ediyor.

Domuz Bükü :
 Yarımadanın en ücra koylarından. İlçe merkezinden Knidos yönüne deniz yoluyla 45 dakika kadar sürüyor. Datça Limanından küçük bir balıkçı teknesi kirayabilir veya Knidos yönüne tur düzenleyen teknelerden faydalanabilirsiniz.Etrafı çam ağaçlarıyla kaplı ,geniş plajı kum-çakıl karışımı olan bu koy güney dışındaki tüm rüzgarlara kapalı. Günübirlik gezi yapan teknelerin yüzme molası verdiği yerlerden.Bungalovlardan oluşan küçük bir de konaklama tesisi var. Konaklamayanlar lokanta ve cafe hizmetinden yaralanabiliyorlar.Modern zamanın nimetlerinden usanıp da doğa ile baş başa kalmak isteyenler için ideal bir yer. Çünkü elektrik dahil hiçbir teknolojik bir şey yok burada. Televizyon yada radyo bile yok. Geceleri en yıldızlı gökyüzü de burada. Karşıda ışıkları görünen yunan adası Sömbeki modern yaşamla kurulabilen tek bağ, oda epeyce uzaktan görünüyor.Kuş seslerini rahatça duyabileceğiniz bu yere ancak deniz yoluyla ulaşabilirsiniz. Kara ulaşımı yok.
Karaincir Kargı koyu Kızılbük kurucabük

Hayıt Bükü :
Ova ve Hayıt Bükleri

Mesudiye köyü'nün birbirine yakın iki koyu. İlçe merkezine 20 km uzaklıkta. Sahiline sıralanmış bir sürü yeme-içme tesisleri var ve her zaman taze balık ve deniz ürünleri bulunuyor. Hayıt bükü biraz küçük ama daha yoğun turistik yerleşim var.Plajı kum.Ova bükü plajı kum çakıl karışımı. Köy minibüsleri ilçe merkezine düzenli ulaşım sağlıyor.


Palamut Bükü :
İlçeye 25 km uzaklıktaki bu koy Knidos Ören yerine 10 km uzaklıkta bulunuyor. Minibüs çalışıyor. Uzun plajı çakıl-kum karışımı. yarım adanın en ünlü plajlarından birisi. Yeme-içme ve konaklama tesisleri de bulunuyor. Plajın batısında yatlar ve balıkçı tekneleri için barınak var. Her zaman taze balık var ve fiyatlar makul.İç taraf da Datça'nın ünlü badem ağaçları göz alabildiğince uzanıyor. Koyun biraz açığında içinde yerleşim olmayan küçük bir ada bulunuyor. Kendine güvenenler yüzerek gidebilir.


Hiç yorum yok:

HBVAKV Zeytinli Şubesi Cem Evi'ni ziyaret

  Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi Cem Evi yönetimi 12.12.2023 Salı günü Balıkesir Edremit Zeytinli Cem Evi'ni  Başkan...