19 Eylül 2012 Çarşamba

Datça'da Aleviler Muharrem Ayı Oruçları'nı Birlikte Açıyor.

Datça'da Aleviler Muharrem Ayı Oruçları'nı Birlikte Açıyor.

Y.Sesi: Alevilerce 'yas ayı' olarak bilinen muharrem ayı ve orucu başladı. Hz. Muhammedin torunu Hz. Ali'nin oğlu İmam Hüseyin ve Hz. Muhammedin ehli beytinin Kerbela'da susuz katledilmesi sebebiyle Datça'da yaşayan Aleviler 12. gün boyunca oruç tutacaklar. Muharrem ayında Aleviler her tür eğlenceden kaçınıyor. 12 gün boyunca et yenmiyor, su içilmiyor ve bıçak kullanılmıyor.

Datça Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Muharrem ayı içerisinde Alevilerce tutulan '12 İmam Orucu' nedeniyle her akşam saat 17.00'da Vakıf Merkezinde 'oruç açma' yemeği veriyor, Kerbela Şehitlerini anma, anılarını yaşatma amacıyla söyleşiler ve sohbetler düzenliyor.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi Başkanı Murat Yıldırım, İmam Hüseyin'in susuz, başı kesilerek şehit edildiği için, alevi inacına göre Muharrem ayında 12 gün boyunca hiç su içilmezken, yemeklerin de etsiz olduğunu, bıçakla da hiçbir şey kesmediklerini söyledi.

Muharrem ayının Aleviler için çok önemli olduğunu belirten Yıldırım "Muharrem Ayı'nın başlaması ile Alevi toplumunda yas ve matem söz konusudur. Aleviler Kerbela'da şehit olan Hz İmam Hüseyin ve peygamber soyundan gelen 11 imamın şehit olması nedeni ile 12 günlük matem tutulur. İmam Hüseyin'in Muharrem Ayı içerisinde şehit edilmesinden dolayı, onun sevgisini taşıyan ve piri olarak gören Alevi toplumu bu ayda mateme bürünür. Aleviler 12 imam ve Ehli Beyt soyuna gösterilen sevgilerinden dolayı 12 gün oruç tutulmasını gelenekselleştirmişlerdir. Bizler Datça'da yaşayan Aleviler olarak bu geleneği yaşatmayı, yaşamayı ve bizden sonra gelen nesillerimize taşımayı bir görev sayarız. Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi olarak; Datça'da yaşayan tüm canların oruç açma yemeğine ve sohbetlere katılmalarını ve manevi destek vermelerini bekliyoruz" dedi.


Yerel Basın

Hiç yorum yok:

HBVAKV Zeytinli Şubesi Cem Evi'ni ziyaret

  Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi Cem Evi yönetimi 12.12.2023 Salı günü Balıkesir Edremit Zeytinli Cem Evi'ni  Başkan...