21 Aralık 2012 Cuma

Maraş Olayları Datça Bülent Ecevit Kültür Merkezinde Anıldı.

Datça Hacı Bektaş Veli Vakfı ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Maraş Katliamının 34. Yıldönümü nedeniyle, 15 Aralık Cumartesi günü bir anma etkinliği düzenledi.

Bülent Ecevit Kültür Merkezinde düzenlenen anma etkinliği saat 19.00'da Ali Ekber Bayar'ın sunumuyla başladı.

Anma programında birer konuşma yapan Pir Sultan Abdal Derneği Datça Şubesi Başkanı Mustafa Katıkçı ve Hacı Bektaş Veli Vakfı Datça Şubesi Başkanı Murat Yıldırım maraş olaylarını ve o gün yaşananların özetini aktardı.

Yıldırım yaptığı konuşmada 'Maraş'ta devlet tüm kurumlarıyla aciz kalmıştır. Bu acziyet 27 Aralık 1978 de sıkıyönetim ilanına kadar sürmüş ve olay bittiğinde kayıtlara geçen bilanço ise korkunçtur. 7 gün süren olaylar sırasında 150 Alevi öldürüldü, Alevilere ait 200'ün üzerinde ev yakıldı, 100'e yakın işyeri tahrip edildi. 804 kişi hakkında açıldı. Yirmi üç yıl süren davalar sonunda 22 kişi idam, 7 kişi müebbet hapis, 321 kişi de 124 yıl arasında ceza almıştır. Ancak Sivas davasından da malumun olacağı gibi verilen bu cezalar tam anlamıyla uygulanmamış pek çok hükümlü tahliye edilmiştir. Maraş Katliamında önemli rol oynayan 68 kişiye ise ulaşılamamıştır' dedi.

Sinevizyon gösterimi ile devam eden program, sanatçı Hüseyin Aydın'ın ağıtları ve yaşanan olayların canlı tanığı Hamit Kapan söyleşisinin ardından plaket töreni ile sona erdi.


Başkan Murat Yıldırım'ın Konuşması

Değerli misafirler, sevgili dostlar,

İnançları ve düşünceleri uğruna katledilen nice canlarımız başta olmak üzere bu gün Maraş katliamını anmak için toplanmış bulunuyoruz. Alevi- Bektaşi inancı her ne kadar hoş görü ve sevgiye dayalı olsa da tarih boyunca zulüm ve şiddetle karşılık görmüş sonunda pek çok masum canımızın katledilmiştir.

Hepimizin bildiği gibi Hz. Âli’nin hançerlenmesiyle başlayan bu katliam süreci, Ehli-beyt’in güllerini soldurmaya azmetmiş Muaviye’nin attığı tohum, Yezit den binlerce yıl sonra bile kendine taraftar bulmuştur. Her dönem kendi Kerbela’sını kendi yezitlerini yaratmıştır, Unutmadığımız ve unutturmayacağımız en yakın tarihli iki örnek Sivas ve Maraş tır…

Maraş’ta devlet tüm kurumlarıyla aciz kalmıştır. Bu acziyet 27 Aralık 1978 de sıkıyönetim ilanına kadar sürmüş ve olay bittiğinde kayıtlara geçen bilanço ise korkunçtur. 7 gün süren olaylar sırasında 150 Alevi öldürüldü, Alevilere ait 200'ün üzerinde ev yakıldı, 100'e yakın işyeri tahrip edildi. 804 kişi hakkında dava açıldı. Yirmi üç yıl süren davalar sonunda 22 kişi idam, 7 kişi müebbet hapis, 321 kişi de 1–24 yıl arasında ceza almıştır. Ancak Sivas davasından da malumun olacağı gibi verilen bu cezalar tam anlamıyla uygulanmamış pek çok hükümlü tahliye edilmiştir. Maraş Katliamında önemli rol oynayan 68 kişiye ise ulaşılamamıştır.

Ana hatlarıyla hatırladığımız bu vahşetin hiç şüphesiz akıllardan çıkmayan en önemli resmi karnında çocuğuyla kurşunlanan, vurulan, dövülen, evleri malları yakılan Alevi kardeşlerimiz olduğu kadar zalimliği minberden teşvik eden Bağlarbaşı İmamı Mustafa Yıldız'ın Cuma vaazında söyledikleridir de. Ne diyor Kara İmam, "Oruç ve namazla hacı olunmaz, bir Alevi öldüren beş sefer hacca gitmiş gibi sevap kazanır” diğer faşist ve dinciler ise, "Allah için Alevileri, gâvurları vurun, evlerini yakın. Solcuları öldürün. Polis ve asker durdurursa dönün onları da vurun"

1000 yıldır ateşle kanla kılıçla bizi sindirmeye çalışan faşist ve dinci zihniyete karşı durmak adına dünden bu güne katledilen canlara selam olsun. Bir kere zalim olmaktansa, bin kere mazlum olmayı yeğlerim diyen Şah-ı Merdan’a, incinsen de incitme diyen Hacı Bektaş’a,  Yol içinde yol ararsan  Yol Muhammed Ali'nindir Yetmisiki dil içinde Dil Muhammed Ali'nindir diyen Pir Sultana ve ezelden ebede, halkların kardeşliği ve insanlık onuru için mücadele eden tüm canlarımıza selam olsun…

Murat YILDIRIM

HBVAKV Datça Şubesi Başkanı



YEREL BASIN

 * Yarım Adanın Sesi Haberi İçin Tıklayınız! >>
    * Foto Galeri ve Slayt İçin Tıklayınız! >>

FOTO GALERİ



















Hiç yorum yok:

HBVAKV Zeytinli Şubesi Cem Evi'ni ziyaret

  Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi Cem Evi yönetimi 12.12.2023 Salı günü Balıkesir Edremit Zeytinli Cem Evi'ni  Başkan...