3 Eylül 2014 Çarşamba

CHP Bursa Milletvekili Sn Doç.Dr. Aykan'ın Soru Önergesi

CHP Bursa Milletvekili Sn Doç.Dr. Aykan Erdemir'in
Hızırşah Külliyesi ile ilgili Yazılı Soru Önergesi

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ömer ÇELİK tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.

Saygılarımla.

Doç.Dr. Aykan ERDEMİR
Bursa Milletvekili

Muğla’nın Datça ilçesine bağlı Hızırşah köyü yolu üzerinde bulunan, yöre halkı tarafından Hızırşah Külliyesi olarak bilinen ve resmi kayıtlarda “Hızırşah Köyü Camii” olarak geçen kutsal mekân, Temmuz 2010’da bakımsız ve metruk bir durumdayken Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça şubesi tarafından tarihi dokuya zarar verilmeden çevre temizliği yapılmıştır. Yapılan temizlik ve düzenlemenin ardından, 24-25 Temmuz 2011 tarihinde Bakanlığınız ve Datça Belediyesinin katkılarıyla burada Hızırşah Kültür Etkinliği düzenlenmiştir. Alevi vatandaşlar, bu kutsal mekânının bahçesinde cem yapmış ve kurban lokması dağıtmıştır. Yapılan bu etkinliğin ardından, bugüne kadar ibadet amacıyla kullanılmayan bu metruk kutsal mekân gönüllü imam atamak ve taşıma cemaat getirmek yoluyla düzenli ibadete açılmıştır.

Bu süreçte, yaklaşık 700 yıllık bir tarihi olduğu iddia edilen ve SİT alanı üzerinde bulunan mekânda, Anıtlar Kurulu’ndan izin alınmadan tadilat yapılmıştır. Gönüllü bir inşaat ustası tarafından zeminindeki tahtaların sökülmesi suretiyle mekâna seramik döşendiği, bahçesine tuvalet yapıldığı ve tarihi dokusuna zarar verildiği iddia edilmiştir.

Bu bağlamda;

1. Bakanlığınız Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça şubesi tarafından düzenlenen Hızırşah Kültür Etkinliklerine bugüne kadar herhangi bir katkıda bulunmuş mudur? Bulunduysa bu katkılar nelerdir?

2. “Hızırşah Köyü Camii” bugüne kadar hangi inanç grupları tarafından kullanılmıştır?

3. Söz konusu inanç mekanı bugün itibariyle ibadete açık mıdır? Açıksa hangi inanç grupları tarafından kullanılmaktadır?


(Yazılı Soru Önergesini Görmek için Lütfen Resimin Üzerine Tıklayınız.)


Hızırşah Külliyesi ile ilgili Yazılı Soru Önergesi
(21 Temmuz 2014)

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, Muğla’nın Datça ilçesindeki Hızırşah Köyü Camii’ne doğal dokusunu bozarak yapıldığı iddia edilen tadilat ile ilgili, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in yanıtlaması talebiyle bir soru önergesi verdi.

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, Muğla’nın Datça ilçesindeki Hızırşah Köyü Camii’ne doğal dokusunu bozarak yapıldığı iddia edilen tadilat ile ilgili, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesi şu şekilde:

“Muğla’nın Datça ilçesine bağlı Hızırşah köyü yolu üzerinde bulunan ve resmi kayıtlarda “Hızırşah Köyü Camii” olarak geçen inanç mekânı, Temmuz 2010′da bakımsız ve metruk bir durumdayken Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça şubesi tarafından tarihi dokuya zarar verilmeden çevre temizliği yapılmıştır. Vakfın bu duyarlı girişimine rağmen, yaklaşık 700 yıllık bir tarihi olduğu iddia edilen ve birinci derece SİT alanı üzerinde bulunan mekânda, Anıtlar Kurulu’ndan izin alınmadan tadilat yapılmıştır. Gönüllü bir inşaat ustası tarafından zeminindeki tahtaların sökülmesi suretiyle mekâna seramik döşendiği, bahçesine tuvalet yapıldığı ve tarihi dokusuna zarar verildiği iddia edilmiştir

Bu bağlamda; Bakanlığınız Hızırşah köyü yolu üzerinde bulunan “Hızırşah Köyü Camii”nde bugüne kadar herhangi bir onarım veya yenileme çalışması yapmış mıdır? Yaptıysa hangi tarihlerde hangi çalışmalar yapılmıştır? Yapılmadıysa bunun nedeni nedir? Eylül 2012′de izinsiz olarak başlatılan onarım ve tadilatla ilgili yapıldığı iddia edilen inceleme ve soruşturmalarda hangi tespitlere ulaşılmıştır? Elde edilen tespite göre hangi işlemler yapılmıştır? İnanç mekânında kamu kaynaklarıyla istihdam edilen kişi ya da kişiler olmuş mudur? Olduysa hangi statülerde ve hangi tarihlerde istihdam edilmişlerdir?”

Hiç yorum yok:

HBVAKV Zeytinli Şubesi Cem Evi'ni ziyaret

  Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi Cem Evi yönetimi 12.12.2023 Salı günü Balıkesir Edremit Zeytinli Cem Evi'ni  Başkan...