8 Mayıs 2017 Pazartesi

"Üç Fıdan - Terzi Fikri - Dersim Katliamı" Anma Programı

"Üç Fidan - Terzi Fikri - Dersim Katliamı" Anma Programı Datça'da Yapıldı.







Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi Cem Evinin "Üç Fıdan - Terzi Fikri - Dersim Katliamı" anma programı 06.05. 2017 Cumartesi günü saat 20'de Cem Evimizde yapıldı. Açılış konuşmasını Şube Başkanı Murat Yıldırım yaptı. Saygı Duruşunun ardından konuşmacılar sunumlarına geçtiler.

Üç konuda da sunum yapan emekli öğretmen Hasan Bingöl'ün ardından, Fatsalı olan üyemiz İrfan Sarı Terzi Fikri'ye dair anekdotlarını o dönemin canlı tanığı olarak katılımcılarla paylaştı.
 Emekli öğretmen Hüseyin Subaşı da üç konuda geniş bir sunum yaptı. Öğretmen Bahattin Yıldırım'ın da Üç Fidan ve Deniz Gezmiş ile ilgili sunumunun ardından  Leyla Dinçer, Diyarbakir eski Belediye Başkanı Mehdi Zana'yı anlatarak, Deniz Gezmiş'le ilgili bir şiir okudu.


Dedemiz Nihat Yoleri Gülbent ve Lokma Duası ile getirilen lokmaların paylaşıldığı program, Hıdırellez de olması sebebiyle güzel dileklerle sonlandırıldı.



PROGRAM.

TARİH: 06.05.2017

YER: HACI BEKTAŞ VELİ ANADOLU KÜLTÜR VAKFI DATÇA ŞUBESİ CEMEVİ

 DERSİM  ÜÇ FİDANLAR TERZİ FIKIR  ANMASI

AÇILIŞ, SAYGI DURUŞU,  CEMEVİ BAŞKANIN KONUŞMASI

 HASAN BİNGÖL’ÜN KONUŞMASI

İRFAN SARI’NIN KONUŞMASI 

HÜSEYİN SARIBAŞ’IN KONUŞMASI

DERSİM OLAYLARI

HIDIRELLAZ SÖYLEŞİ

 LEYLA DİNÇER’ KONŞMA VE ŞİİRİ

DEDEMİZ NİHAT YOLERİ’NİN GÜLBANK ve LOKMA DUASI 





HACI BEKTAŞ VELİ ANADOLU KÜLTÜR VAKFI DATÇA ŞUBESİ CEMEVİ
“Terzi Fikri – Dersim Katliamı – Üç Fidan” Anması Basın Açıklaması

Fikri Sönmez, herkesin bildiği adıyla “Terzi Fikri”..

Sadece 47 yıl solumuş bu dünyanın havasını. Hepi topu da 8-9 ay belediye başkanlığı yapmış. Ama öyle bir kazımış ki adını Karadeniz’e ve ülke topraklarına, sosyalizmin ete kemiğe bürünmüş hali olmuş başkanlığını yaptığı ilçe. Kısacık başkanlığı süresince öyle işlere imza atmış ki, halk sosyalizme sempati besler hale gelecek diye muktedirlerin ödü kopmuş. Sonuçta da, kendinden önce halkını düşünen, yokluğa, yoksulluğa, kaçakçılığa, sömürüye ve şiddete savaş açan herkes gibi göze batmış ve bileti kesilmiş. 

Hem de ona muhalif insanların “Fatsa’da sorun yok, herkes huzurlu” çağrılarına rağmen. Dönemin şakşakçı, iktidar ve muktedir sevici odakları tarafından -kim olduklarını hepiniz biliyorsunuz- hedef gösterilmiş, hapse atılmış, darbe koşulları altında cezaevinde tutulan ve işkence gören ‘Terzi Fikri’, 4 Mayıs 1985 günü, yalnızca 47 yaşındayken kalp krizi geçirerek yaşamını yitirmiştir.



Dersim… 4 Mayıs 1937
25 Aralık 1935’te başlayan ve 4 Mayıs 1937 tarihinde resmileşen operasyonlarda öldürülenlerin, sürgüne gönderilenlerin acısı hala hafızalarda tazeliğini koruyor.
Dersimin meselesi Türklük, Kürtlük, Ermenilik değildir.
Dersimin davası 73 millete bir bakmaktır… İnsanlık yolundan gitmektir.
Dersimin davası Kerbelanın davasıdır.
Bunun en canlı örneği Seyit Rıza’nın ipi kendi boynuna takması ve Dersimlilerin kan davası gütmemesidir.

“Bir kere zalim olacağıma, Bin kere mazlum olurum.”  diyen Hz Ali’nin yolundan giden aleviler, Dersimlir Katliamı yapan zihniyetin Yavuz Sultan Selim – İdrisi Bitlisi anlayışı olduğunu çok iyi bilmektedirler.


DENİZ GEZMİŞ, YUSUF ASLAN, HÜSEYİN İNAN - 6 MAYIS 1972

Ve kendini bu ülkeye adayan üç fidan.. ölüme korkusuzca yürüyen üç cesur yürek…
Mücadelelerinden dolayı kimseye zarar vermemiş Deniz, Yusuf ve Hüseyin’i anıyoruz. Onlar Türkiye’nin tam bağımsızlığı için mücadele eden üç fidandı. Bu gençler bağımsızlığın ve barışın sembolüdür, kimseye ateş açmadılar, kimseyi öldürmediler onlar sadece Türkiye’nin tam bağımsızlık mücadelesini nasıl yürütürüz diye düşünüyorlardı


“Ve ben 24 yasındayken kendimi Türkiye’nin bağımsızIığına armağan etmekten onur 
duyuyorum.”diyen Deniz Gezmiş ve arkadaşları Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, 6 Mayıs 1972'de, bugün müze olan Ankara Ulucanlar Cezaevi'nde sabaha karşı asılarak idam edildiler. İdam edildiklerinde Gezmiş ve Aslan 25, İnan ise 23 yaşındaydılar.



Tam bağımsız, gerçekten demokratik Türkiye özlemcisi, ilkeli, kararlı, yiğit devrimcileri selamlıyor, hepsini sevgiyle, saygıyla anıyoruz.

                       HBVAKV Datça Şubesi Cemevi
                                           Yönetim Kurulu





Hiç yorum yok:

HBVAKV Zeytinli Şubesi Cem Evi'ni ziyaret

  Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi Cem Evi yönetimi 12.12.2023 Salı günü Balıkesir Edremit Zeytinli Cem Evi'ni  Başkan...