14 Temmuz 2017 Cuma

8. HIZIRŞAH ETKİNLİKLERİ VE CEMEVİ AÇILIŞI 2017



HACI BEKTAŞ VELİ ANADOLU KÜLTÜR VAKFI 
DATÇA ŞUBESİ CEMEVİ

8. HIZIRŞAH ETKİNLİKLERİ VE CEMEVİ AÇILIŞI

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi Cemevi’nin, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Datça Belediye Başkanlığının katkılarıyla gerçekleştireceği Hızırşah Etkinliklerinin 8. si ve Datça Cemevimizin açılış töreni bu yıl 29-30 Temmuz 2017 tarihlerinde yapılacaktır.

PROGRAM

29 TEMMUZ 2017 CUMARTESİ

13.30     : Hızırşah Etkinliği Açılış Töreni / Hızırşah Külliyesi/DATÇA
15.30     : HBVAKV Datça Cemevi Açılış Töreni / Bülent Ecevit Kültür Merkezi Altı

30 Temmuz 2017 Pazar

13.30 : Panel  / Bülent Ecevit Kültür Merkezi/DATÇA
“Alevilikte Söylemler-Semboller-Simgeler”

Moderatör    : Muzaffer AKKOL (HBVAKV Çekmeköy Şube Başkanı)

Panelistler    : 

Prof. Dr. Ali YAMAN (Abant İzzet Baysal Üniversitesi)
Prof. Dr. Bedriye POYRAZ (Ankara Üniversitesi)
Sevilay MİSER (Mimar)
Eren YILDIRIM (HBVAKV Okmeydanı Cemevi Dedesi/İnanç Önderi)
Erdoğan SEZER ( Avrupa İnanç Kurulu Üyesi/ İnanç Önderi)

21.00 : Konser /  Datça Amfi Tiyatro
                
Ücretsiz Halk Müziği Konseri
                SANATÇILAR     :Ekrem ATAER
                                                   Leyla ÜNVER
                                                   Udi Yervant

KONUK SANATÇILAR     :
Gamze AKKUŞ İLGEZDİ (TBMM CHP Milletvekili)
Hilmi YARAYICI (TBMM CHP Milletvekili)

8. HIZIRŞAH ETKİNLİKLERİ ONUR KONUKLARI  

Orhan SARIBAL                                (Bursa Milletvekili)
Hilmi YARAYICI                                (Hatay Milletvekili)
Ali ŞEKER                                           (İstanbul Milletvekili)
Gamze AKKUŞ İLGEZDİ                 (İstanbul Milletvekili)
Gülay YEDEKÇİ                                (İstanbul Milletvekili)
Yakup AKKAYA                                 (İstanbul Milletvekili)
Akın ÜSTÜNDAĞ                              (Muğla Milletvekili)
Nurettin DEMİR                                 (Muğla Milletvekili)
Ömer Süha ALDAN                           (Muğla Milletvekili)




HACIBEKTAŞ-I VELİ ANADOLU KÜLTÜR VAKFI 
DATÇA ŞUBESİ CEMEVİ
8. HIZIRŞAH ETKİNLİĞİ VE DATÇA CEMEVİ AÇILIŞI
 BASIN AÇIKLAMASI

Merhaba Canlar;

Vakfımızda; Alevi-Bektaşi geleneğinin insan sevgisini, çağımız insanının en önemli gereksinimi olan dostluğu, karşılıklı güveni ve insan ilişkilerini düzenleyen demokratlığı, eşitliği, laikliği bulacaksınız.
Vakfımızda; mezhepçilik yapılmayacağı gibi, dil, din, ırk ve inanç ayrılığı da gözetilmeyecektir. Bizi bu çatı altında bir araya getiren ilke insana olan saygı ve sevgidir. İnsanı, şu ya da bu kalıba uyduğu için değil, salt insan olduğu için seviyoruz. Ancak, Atatürk'e ve laik Cumhuriyet ilkelerine bağlılıktan asla ödün vermeyeceğimizi ve bu ilkelere sahip çıkan herkesin dostumuz olduğunu özellikle vurgulamak isteriz.

Şunun da altını çizeriz ki;
Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile Alevi – Bektaşi kültürünü sonsuza dek yaşatmak için elimizden gelen tüm çabayı göstermeye kararlıyız.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı’nın amaçları, insan hak ve özgürlüklerine saygılı, laik ve demokratik ilkeler üzerine inşa edilmiştir.

Gerçek yol göstericinin bilim olduğuna inanıyoruz.

Geçmişle ilgili olarak kimseye küskünlüğümüz, kırgınlığımız ve düşmanlığımız yoktur. Günümüzü dostluk içerisinde yaşamak, yaşam biçimimizle geleceğe örnek olmak istiyoruz. Çatımız altında yobazlığa ve zorbalığa da yer yoktur.

Kimsenin alternatifi değiliz. Biz, Alevi-Bektaşi’yiz. Bizi tanımadan hüküm vermeyiniz, tanımak için bize sorunuz. Açıklama yapmaktan mutluluk duyarız. 

Bilerek veya bilmeyerek Alevi-Bektaşiliği yok sayanlar; günümüzde etkinliğimizi göz ardı edenler; günümüz ve gelecekteki laik Türkiye Cumhuriyeti ile Atatürkçülüğün güvencesi olduğumuzun bilincine varamayanlar bizden değildir.

İlkelerimizi benimsiyorsanız gelin kucaklaşalım, güçlenelim ve kültür zenginliğimizi koruyup çoğalalım. 

Sizin için kapımız sonuna dek açık; korkmadan, çekinmeden girin içeri.

Sevgili canlar; insanların İnançları doğrultusunda ibadet edebilmesi, Ülkemizin de altında imzası bulunan insan hakları evrensel beyannamesince de tanımlandığı gibi insani bir haktır. Ancak bizler bu haktan mahrum edilmekteyiz. Yıllardır sürdürülen asimilasyon politikaları yetmez gibi türbe, dergâh, Cemevi gibi kutsal mekanlarımızın son yıllarda hızla camiye dönüştürülmesi, bizleri incitmektedir.
Alevi-Bektaşi inancına, inanç merkezlerine, kültürüne karşı takınılan bu yok sayan tutum ilk değildir ve ne yazık ki; güdülen bu yanlı politika ve inancımıza bakış değişmediği sürece son da olmayacaktır. Etkinliğimize de ismini veren, ve yedi senedir lokmalarımızı dağıtıp bir araya gelerek inanç ve kültürümüzü anlatma ve yaşatmaya çalıştığımız Hızırşah dergahı da son yıllarda adeta tarihin bilgi, belge ve izlerini yok etmek istercesine "restorasyon" adı altında, talan edilmiştir.

2010 yılında vakfımız ve belediyemizin yardımlarıyla adeta çöplüğe dönmüş olan dış alanı temizlenen metruk bir halde ki yapı; SİT alanında bulunmasına rağmen sözde gönüllü bir inşaat ustasınca dergahın tahta döşemeleri sökülmüş ve seramikle kaplanmıştır.  Külliyenin bahçesinde yer alan Bektaşi mezarlarının taşları uygunsuz tasnif ve nakliye nedeniyle kırılmış çoğu kaybolmuştur. Bu yetmezmiş gibi Alevi dergahlarının en önemli unsurlarından olan ve yapılan araştırma sonucu 500 yıllık bir tarihe sahip olan "Eşik Taşı" da yine restorasyon adı altında gerçekleşen bu kıyımda söküldüğü halde, tarafların ifadesine göre "nerde olduğu bilinmemektedir."  
Hatırlatmak isteriz ki bu tip dönüştürmelerle talan edilen sadece ALEVİ inanç merkezleri değil, ülkemizin tarihi ve kültürel mirasıdır.

Bu yıl 8.sini gerçekleştireceğimiz Hızırşah etkinliğimiz kapsamında başta Muğla Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın Osman GÜRÜN ve Datça Belediye Başkanı sayın Gürsel UÇAR’ın katkılarıyla Muğla’mızın ilk ve tek Cem Evinin açılışını da yapacağız. Cemevi yerinin Datça Belediyesi tarafından tahsis edilmesinden bu yana geçen yaklaşık 1,5 senelik süreçte yoğun bir tadilat süreci geçirdik. Bu süreçte Cem evimizin oluşmasından gerek maddi gerekse de manevi ve gerekse de bizzat alın teriyle katkı sunan tüm canlarımıza teşekkürü borç biliriz.

8 yıl boyunca Hızırşah Etkinlikleri kapsamında bizden maddi, manevi destek ve katkılarını esirgemeyen başta Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Datça Belediye Başkanlığı ile belediyelerimizin değerli personeli olmak üzere tüm kurum, kuruluş ve şahıslara teşekkürü bir borç bilir, şükranlarımızı sunarız. 
Gün birlik günüdür.
                                                                        Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı
                                                                                 Datça Şubesi Cemevi Yönetimi

Hiç yorum yok:

HBVAKV Zeytinli Şubesi Cem Evi'ni ziyaret

  Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi Cem Evi yönetimi 12.12.2023 Salı günü Balıkesir Edremit Zeytinli Cem Evi'ni  Başkan...