5 Temmuz 2021 Pazartesi

2021 YILI HIZIR ORUCU VE HIZIR LOKMASI

 Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi Cemevi 9-10-11 Şubat 2021 tarihlerinde tutulan Hızır Orucunun ardından 12 Şubat 2021 cuma günü saat 12.00’de Hızırşah Külliyesinde lokmalarını paylaştılar. Datça Şubesi Başkanı Murat Yıldırım’ın Hızır Orucuyla ilgili bir konuşma yaptığı etkinlikte, Mimar Sevilay Miser de Hızır Orucu ve Hızır lokmasına dair söz aldı. 

 

Herkesin getirdiği lokmaların paylaşıldığı etkinliğe, Datça Sol Parti yöneticileri, EmekSen Datça temsilcileri, Datça Demokrasi Platformu üyeleri ve birçok vatandaş maske mesafe kurallarına dikkat ederek katılım sağladılar.

 

HACI BEKTAŞ VELİ ANADOLU KÜLTÜR VAKFI DATÇA ŞUBESİ CEMEVİ başkanı Murat Yıldırım’ın 

HIZIR ORUCU VE HIZIR LOKMASI üzerine konuşması şu şekildeydi;

Alevilikte ibadetin yeri, şekli, zamanı, mekânı yoktur ve esas olan her zaman kamili insan olmaya çalışmaktır.

Ayrıca kendine reva görmediğini başkasına reva görmemektir.

Bunun yanı sıra her inancın olduğu gibi Alevi-Bektaşi inancının da kendine özgü ibadetleri ve kutsal günleri vardır.

Hızır, bugün oldukça geniş bir coğrafyada dara düşenlerin, ezilenlerin, karda tipiye tutulanların, denizde boğulmak üzere olanların, işkence görenlerin, hastaların, fakirlerin, “yetiş imdadıma ya Hızır” diyerek çağırdıkları ortak bir isimdir. Ölümsüz olduğu bilinir.

 

Hızır; Alevilere göre, kimi zaman bir melek, kimi zaman kurtarıcı ve yaratıcıdır. Aleviler misafiri Hızır’la, Hızır’ı da Hz. Ali ile özdeşleştirmişlerdir. Hızır, Nebî’dir, (yani peygamberdir) Hızır, Şâh-ı Merdan Ali’dir. Ya da Hz. Ali’nin insanlara anında yardımcı olması için gönderdiği yanı başımızdaki temsilcisidir.

Hızır Anadolu insanı için her zaman doğru, çalışkan, her yerde hazır – nazır, adaletli, yardımsever, dar günde imdada anında yetişen, Bilge, Ulu, Evliya veya Derviş’tir.

Bir şükür orucu olan Hızır orucu aynı zamanda Hz. Hızır'ın şahsında yüce Yaratıcıdan bereket ve rahmet istemenin, esenlik ve kurtuluş dilemenin, dostluk ve dayanışma talep etmenin, paylaşım ve kardeşlikte buluşmanın da orucudur.

Her insanın yaşamında mutlaka şükran günleri vardır. Hastalıktan kurtulanlar, kazadan beladan kurtulanlar, kısacası zor günlerden kurtulanlar, şükranı olarak dualarının, kurbanlarının, lokmalarının kabulü için, dar günlerinde HızIr yetişsin diye  Allah rızası aşkına, Hızır aşkına, Ehl-i Beyit aşkına, oruç tutarlar.

 

Allah irade sıfatını yalnızca insanlara vermiştir. Oruç iradenin imtihanıdır. Hiç bir şeyde uslanmayan nefsin oruç ile uslanmasıdır. Çünkü açlık had safa da iken yememek, susuzluk had safa da iken içmemek, iyilik için nefsin dizginlerini çekip iradeyi kullanmaktır. Yani, vücuda aklın hükmüdür, kendi bedenine sözün geçmesidir. 

Her an her yerde hazır ve nazır olan, çaresizlerin çaresi, umutsuzların umudu Zorda kalanların carına yetişen Hızır, cümlemizin yardımcısı olsun Allah herkese Hızır elinden doluyu içmek nasip eylesin. Dualarınız kabul, ibadetleriniz makbul olsun,  Gerçeğe Hü…

 

 HBVAKV Datça Şubesi Cemevi

Yönetim Kurulu






































Hiç yorum yok:

HBVAKV Zeytinli Şubesi Cem Evi'ni ziyaret

  Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi Cem Evi yönetimi 12.12.2023 Salı günü Balıkesir Edremit Zeytinli Cem Evi'ni  Başkan...