8 Mayıs 2017 Pazartesi

Uğur Kurt'u öldüren polise hapis yok.


BASINA ve KAMUOYUNA 

Bu bir cinayetin hikayesidir. Aslında olmayan adaletin de trajedisidir.

Tarih 22 Mayıs 2014. Yer Okmeydanı Cem evinin avlusu.

Avluda bir kalabalık toplanmış, Hakk’a yürüyen bir canı uğurluyordu. Kalabalığın içinde Uğur Kurt da vardı.


Her şey bir anda oldu. O esnada Cem evinin dışında, sokakta toplumsal olaya müdahale eden bir polis aracından inerek, amirlerinin ‘Yapma, yapma sıkma’ diye uyarılarına rağmen Cem evi avlusuna doğru ateş etmeye başladı. Uğur Kurt kanlar içerisinde yere yığıldı. Ve kurtarılamadı. Savcı bile olay yerini incelemeye ertesi gün gelebildi. Emniyetin müdahale prosedürlerinde bile; toplumsal bir olaya müdahale ederken ilk müdahale aracı olarak tabancayla ateş etmek yoktur.



 Uğur’u katleden polis savunmasını ‘Panik oldum, ateş etim.’ diye açıkladı. Ama bu durum panikle değil, ancak bilinçaltındaki nefret duygusuyla açıklanabilirdi. Bu nefret ve biz Alevilere olan düşmanca tavrı Uğur kanlar içerisinde yerde yatarken üzerine ve cenaze olduğunu görmelerine rağmen cemevinin avlusuna yağdırdıkları biber gazı bombaları ile net bir şekilde gördük. O kadar acımasızca bir müdahale sergilendi ki; yapmayın, etmeyin canımız vuruldu diye haykırmamıza rağmen daha sert bir müdahale ye devam ettiler. Gaz dumanı içerisinde yerde kanlar içerisinde yatan Uğur canımıza yardım ederken çok zorluklar çektik. Öyle ki Uğur canımıza müdahale etmeye gelen ambulansın bile mahalleye girmesini engellediler.



Söz konusu Aleviler olduğunda böyle şeyler vakayı adiyedendir. Dava, katil zanlısının 3 yıl tutuksuz yargılanması suretiyle devam etti. Savcı bile kasıtlı olarak adam öldürüldüğünü iddia etti. Buna da en az 16 yıl ceza verilmesini talep etti, fakat hâkim bu suçun cezasını 1 yıl 8 ay olarak belirledi. Bununla da yetinmeyip cezayı 12.100 TL para cezasına çevirdi. Demek ki bir Cem evinde bir Alevi’yi öldürmenin cezası 12.100 TL imiş.


Adaletin Alevilere görünen yüzü budur. Bir cana karşılık verilen ceza 1 yıl 8 ay onun da parası 12.100 TL’dir. Caminin içine ayakkabıyla girildi diye kıyameti koparanlar, Cem evimizde öldürülen Uğur Kurt’un katilini bugün serbest bıraktılar.

Polis 3 yıl önce Uğur Kurt’u öldürdü.

Mahkeme de dün vermiş olduğu kararla Alevilerin adalete olan güven duygusunu öldürdü.”

ALEVİ BEKTAŞİ FEDERASYONU

HACI BEKTAŞ VELİ ANADOLU KÜLTÜR VAKFI

ALEVİ KÜLTÜR DERNEKLERİ

PİR SULTAN ABDAL KÜLTÜR DERNEĞİ

ALEVİ BEKTAŞİ İNANÇ KURULU

GARİP DEDE DERGÂHI

ERİKLİ BABA DERGÂHI

BAĞCILAR CEMEVİ

NURTEPE CEMEVİ

ARNAVUTKÖY CEMEVİ

HACIBEKTAŞ VELİ ANADOLU KÜLTÜR VAKFI DATÇA CEM EVİ.




Hiç yorum yok:

HBVAKV Zeytinli Şubesi Cem Evi'ni ziyaret

  Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi Cem Evi yönetimi 12.12.2023 Salı günü Balıkesir Edremit Zeytinli Cem Evi'ni  Başkan...