3 Eylül 2014 Çarşamba

5.Datça Hızırşah Etkinliği Yapıldı

5.DATÇA HIZIRŞAH ETKİNLİĞİ YAPILDI (02-03 AĞUSTOS 2014)

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi Cemevi’nin Datça Belediye Başkanlığının katkılarıyla gerçekleştirdiği 5. Hızırşah Etkinlikleri 2-3 Ağustos 2014 tarihlerinde Muğla Datça’da gerçekleştirildi.

Etkinlik, 02 Ağustos 2014 Cumartesi günü Saat 10.00’da Datça Hızırşah’da bulunan Hacetevi Tepesi’ne çıkılmasıyla başlandı. Uzun ve yorucu bir tırmanışın ardından Hacetevi’ne ulaşan canlar burada dua okuyup, dilekler dilediler.

Program aynı gün Saat 14.00’de Hızırşah Külliyesi’nde yapılan açılış programıyla devam etti. Açılış programı Vakıf Şube Başkanı Murat Yıldırım’ın konuşmasıyla başladı.

Etkinliğe katılan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman GÜRÜN, Datça Belediye Başkanı Şener TOKCAN, CHP Bursa Milletvekili Aykan ERDEMİR, Araştırmacı Yazar Ayhan AYDIN’da bir konuşma yaptılar.

MUĞLA Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, yaptığı konuşmada, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın her türlü inancın temsil edildiğine inanılacak şekilde yapılandırılmasını, aksi halde kaldırılmasını istedi.

(Muğla Büyükşehir Belediye Başanı Osman Gürün'ün Konuşma Videosu)

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman GÜRÜN ve Datça Belediye Başkanı Şener TOKCAN’ın Datça’ya bir cemevi yapma için söz verdikleri ve süreci yakından takip ettiklerini söyledikleri açılış töreninde kesilen adaklardan yapılan lokma ve pilav paylaşıldı.

Hızırşah Külliyesi’nde yapılan törene CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup AKKAYA, Datça Belediye Başkan Yardımcısı Gürsel UÇAR, CHP Muğla İl Başkanı Mustafa ÖZTÜRK, CHP Datça İlçe Başkanı Mustafa ÖZTÜRK, Datça Belediye Meclis Üyesi Hayriye BALKANLAR, CHP Datça Parti Meclisi Eski Üyesi Nazmiye HALVAŞI, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Okmeydanı Şubesi Başkanı Zeynel ŞAHİN, Erikli Baba Kültür Derneği ve Cemevi 2. Başkanı ve İstanbul Fatih ilçesi CHP Meclis Üyesi Kazım AKŞAHİN, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Marmaris Şubesi Başkanı Kasım ÇAVLI, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Datça Şubesi Başkanı Mustafa KATIKSIZ, Datça Kent Konseyi Başkanı Orhan KESKİNSOY, Mimar Sevilay MİSER de bizzat katılırken,

Maltepe Belediye Başkanı Ali KILIÇ ve Kartal Cemevi Vakfı Başkanı İsmail SAÇLI’da telgraflarıyla katılmışlardır.

Etkinliğe katılan tüm katılımcıların yer aldığı bir akşam yemeğinin ardından etkinliğin ilk günü sonlanırken,

İkinci günü Datça Belediyesi Bülent Ecevit Kültür Merkezi’nde “Geçmişten Günümüze Alevi İnanç Merkezleri” konulu panel gerçekleştirildi.

TBMM CHP Bursa Milletvekili ve Sosyal Antropolog Doç. Dr. Aykan ERDEMİR, Araştırmacı Yazar Ayhan AYDIN, Mimar Sevilay MİSER ve Emekli Öğretmen Kadri ÇOBAN’ın konuşmacı olarak yer aldığı panelin moderatörlüğü Edebiyat öğretmeni Güzel Bulut YILDIRIM tarafından gerçekleştirildi. Yaklaşık üç saat süren panele ve panelistlere ilginin yoğun olduğu gözlendi.

Etkinlik Datça Amfi Tiyatro ’da yapılan Hasan KARAYOL ve Sultan BİLGİN konseri ile son buldu.

Konserde ayrıca 2. Ve 4. Hızırşah etkinliklerinde hem bilim adamı hem de halk ozanı kimliğiyle yer alan ve geçtiğimiz Mayıs ayı içinde hakka yürüyen Op. Dr. Necati Özdemir de anıldı.

Amfi Tiyatro'nun tamamen dolduğu konsere, Datça Belediye Başkan yardımcısı Gürsel UÇAR, Datça Belediye Meclis Üyeleri Can CANBEY ve Gökhan SAĞIR ile Hollanda Eyalet Milletvekili Neşe BUDAK da bizzat katıldı.

Konser sonunda katılımcılara ve sponsor olan Afra Reklam, Alya İnşaat, Ata İnşaat, Cafer’in Yeri, Cansüs, Can Can Emlak, Datça Petrol Ofisi, Ersöz Emlak, Işık İnşaat-Bayram IŞIK, Saracoğulları Mobilya Fuarı ve Sıracettin DİNÇ’e teşekkür plaketleri takdim edilerek etkinlik sona erdi.


BAŞKAN MURAT YILDIRIM'IN KONUŞMA METNİ

Dostlar Merhaba,

Bu yıl 5. gerçekleştirdiğimiz Hızırşah Etkinliğimize gelerek bizlerler can, bizlerle cem olduğunuz için hepinize teşekkürü eder, aşkı niyazlarımla selamlarım.

İnsan'a yakışan insan olmaktır. Peki, insan olmak nedir? Uzun uzadıya tanımlamaya gerek yok. Binlerce km uzaktaki bir çocuğun kırılan oyuncağına onunla gamlanmak, bir annenin evladından ayrı düşürülmesine onunla isyan etmek, bir babanın ekmeğini kazanmak için girdiği madenden çıkmayışının yasını tutmak, savaşların, kanın durması için mücadele etmektir insan olmak. Hepimizi yaratan o ilahi güce hakka boyun eğmek ve yeryüzü mescidinde yan yana saf tuta bilmektir insan olmak. Peki bugün bu mecliste bir araya gelen Alevi kimdir diye sorulursa, işte Alevi bütün bunları kendine dert eden, yolunu yitiren karıncanın gamını sırtlanandır. Alevi bu beşeriyete özde ben bir insan olmaya geldim diyen ve bu uğurda Hak rızası için gayret gösterendir.

Hal böyle olunca etkinliğimiz hazırlıkları da hayli buruk başladık. Zira Komşularımızın toprak bütünlüğünü etkilemeye yönelik, din eksenli ve her gün dozu daha bir artarak gelişen şiddet ülkemizde, gençlere özellikle kadınlara yönelik saldırıların artması bizleri kaygılandırmaktadır. Bununla beraber son yıllarda biz Alevilere yönelik menfi söz ve davranışlardaki artış da; Bu yıl 5. sini gerçekleştireceğimiz Hızırşah etkinliğimize hayli buruk hazırlanmamıza sebep oldu.

İsrail'in Filistin operasyonlarıyla nice masumu katletmesi... Öte yandan Sünni inancı temsil ettiği ifade edilerek, ülkemiz hükümetince terörist olarak adlandırılmayan IŞİD'in Suriye ve diğer bölge ülkelerinde özellikle Alevi inancına mensup halkı ve Türkmenleri katletmesi de bir diğer üzüntü sebebimizdir.. Kafa kesen, tecavüz eden, militanların ülkemizde rahatça dolaşmaları, hatta sağlık hizmetlerinden yaralanmaları sadece bizleri değil Sünni yurttaşları da rahatsız etmektedir. Bir başka rahatsızlık ve kaygı sebebi ise İslamiyet inancımıza göre Kuran'ın indirilmeye başlandığı kutsal bir ay olan Ramazan Ayında faili belirsiz eylemlerle Caferi camilerine yapılan saldırılardır. Ki bu da kendinden olmayana duyulan nefretin bir göstergesidir. Tüm bu kaygı verici, acı dolu gelişmeler bu yıl ki etkinliğimizin coşkusuna gölge düşürmüştür.

Sevgili canlar; insanların İnançları doğrultusunda ibadet edebilmesi, hiç bir toplum için lüks değildir. Ülkemizin de altında imzası bulunan insan hakları evrensel beyannamesince de tanımlandığı gibi ibadet özgürlüğü, insani bir haktır. Ancak bizler bu haktan mahrum edilmekteyiz. Bir yandan asimilasyon politikaları, öte yandan türbe, dergâh, cemevi gibi kutsal mekânlarımızın adeta gasp edilerek camiye dönüştürülmesi bizleri incitmektedir.

Pek çoğunuzun da medyadan takip etmiş olacağı gibi daha geçtiğimiz ay yüz yıllardır inancımızın en önemli dergahlarından olan Tokat Erbağ daki KEÇECİBABA türbesi cami olarak değiştirilmiştir. Bir kaç yıl evvel yanan türbe, onarımın ardından müftülükçe kadrolu bir imam da atanarak camiye devşirilmeye çalışılmıştır. Bu duruma itiraz eden köylüler Erbağ Kaymakamı tarafından devlet etiğine ve üslubuna yakışmayan bir biçimde, "sizin Müslümanlığınızdan şüphe ederim" diye azarlanıp aşağılanmışlardır. Minaresiz, minbersiz bir yapıyı camiye çevirmekten nasıl bir Müslümanlık algısı olduğunu bilemediğimiz Kaymakam, her ne hikmetse sadece Alevi köylerinde iftar yemeği vermiştir.

Peki, Alevi-Bektaşi inancına, inanç merkezlerine ve kültürüne karşı takınılan bu yok sayan tutum ilk midir? Ya da son olacak mıdır? Ne yazık ki; güdülen bu yanlı politika ve inancımıza bakış değişmediği sürece bu baskı gasp ve zulüm devam edecek gibi görülmektedir.

Devlet içinde devlet, din içinde din yaratmaya çalışan ve buna hizmet eden kendinden olmayanı yok sayan, ötekileştiren bu zihniyet... İbadetlerimizi cümbüş, Cem evlerimizi cümbüş evi diye niteleyen ve bin yıllardır bizleri olmadık iftiralarla tanımlayıp aşağılayan bu zihniyet adeta Alevi kimliğini tarihsel varlığımızı ve bu coğrafyadaki izlerimizi silmek için uğraşmaktadır. Etkinliğimize de ismini veren, ve beş yıldır lokmalarımızı dağıtıp bir araya gelerek inanç ve kültürümüzü anlatma ve yaşatmaya çalıştığımız Hızırşah dergahı da son yıllarda adeta tarihin bilgi, belge ve izlerini yok etmek istercesine "restorasyon" adı altında, talan edilmiştir.

Değerli Dostlar, 2010 yılında vakfımızın gayreti ve belediyemizin yardımlarıyla adeta çöplüğe dönmüş olan dış alanı temizlendiğinde dergah bölümü metruk bir halde idi. Sonrasında SİT alanında bulunmasına rağmen, kimler tarafından görevlendirildiği bilinmeyen, sözde gönüllü bir inşaat ustasınca dergahın tahta döşemeleri söküldü ve seramikle kaplandı. Külliyenin bahçesinde yer alan Bektaşi mezarlarının taşları ise uygunsuz tasnif ve nakliye nedeniyle kırılıp kayboldu.. Bu yetmezmiş gibi Alevi dergahlarının en önemli unsurlarından olan ve yapılan araştırma sonucu 500 yıllık bir tarihi olduğu öğrenilen "Eşik Taşı" da yine restorasyon adı altında gerçekleşen bu kıyımda söküldüğü halde, daha sonra bulunamamış ve tarafların ifadesine göre "nerde olduğu da bilinmemektedir."

Kamuoyu bilmeli ki, bu sadece biz Alevilere karşı bir sorumsuzluk değil ülkemiz kültür ve milli değerlerine karşı da en hafif ifadeyle ihanettir. Neyse ki bu ihanet ile ilgili olarak değerli vekillerimiz, Bursa milletvekili Aykan Erdemir ve Muğla milletvekili Ömer Süha Aldan, Kültür ve Turizm bakanı Ömer Çelik den yanıtını merakla beklediğimiz bir soru önergesi ile bilgi talep etmiştir.

Yine hatırlatalım ki, Hızırşah Külliyesi'nin sınırları içinde kalan HACET TEPESİ, vakfımızın aracılığıyla 2012 yılında Kültür Bakanlığı'nın gerçekleştirdiği proje kapsamında onarılmış, yolu ve çevre düzenlemesi yapılarak Hızırşah köyüne ve turizme kazandırılmıştır.

Kıymetli misafirler, Dostlar, biz Aleviler, cami düşmanı değiliz. Hatta yıllar yılı "herkes inandığı gibi yaşasın ve ibadetini gerçekleşirsin" dediğimiz için dinsiz ve ateist ilan edilerek taşa tutulmuş bir halkız. Hızışah dergahı günümüzde Hızırşah köyü camii adıyla anılmaktadır. Bu bizler için sorun teşkil etmemektedir. Zira; kurulduğu günden bu güne kadar hiç bir hizmetini görmemiş olmamıza rağmen gelirinin büyük bir kısmına vergilerimizle katkı sunduğumuz Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Türkiye genelinde bulunan 130 bine civarındaki cami sayısı eğer Sünni dostlarımızın ibadethane ihtiyacını karşılamıyorsa biz Aleviler türbe ve cemevlerimizi kendilerinin ibadetlerine memnuniyetle açarız. Ancak ibadethanelerimizin; adeta gasp edilerek, inancımız yok sayılarak camileştirilmesine müsaade etmeyeceğimizi ve bu doğrultuda, her meşru zeminde hakkımızı sonuna kadar arayacağımız bilgisini de kamuoyuna sunmak isteriz.

Katılımın ve desteğiniz için hepinize tekrar teşekkür ederim. Saygılarımla

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi Başkan Murat YILDIRIM


MUĞLA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI
OSMAN GÜRÜN'ÜN KONUŞMASI

"İBADETHANELER ZORAKİ DÖNÜŞTÜRÜLMESİN"

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın her türlü inancın, kendisinin orada temsil edildiğine inanacak şekilde yapılandırılması veya kaldırılması gerektiğini ifade eden Gürün, "Bu tür bir yapı, maalesef bölünmeye ve başka inanç grupları da dahil olmak üzere onları dışarıda tutmaya devam eder. Bir ibadet yerinin daha önce ne olduğu ve ne şekilde kullanıldığı iyi tespit edilip, onun zoraki dönüştürülmesine engel olmak durumundayız. Bunu yaparken, insanlara öfke duymadan, onların kusurlarını gidermeye çalışmalıyız. İnsan sevgisini hiçbir zaman unutmamamız gerekiyor" dedi.

"UMUTSUZ OLMAYA HAKKIMIZ YOK"

"Türkiye şu anda kendisine biat etmeyenin 'ötekileştirildiği' ve ülkenin adeta karpuz gibi ikiye bölündüğü bir durumdadır" diyerek konuşmasını sürdüren Gürün şunları söyledi:

"Aramızdaki bir takım ufak farklılıkları ve problemleri bir yana bırakarak, öncelikle bu anlayışa karşı mücadele etmemiz gerekiyor. Çünkü bu anlayış Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturursa, yaptıklarından biliyoruz ne yapacakları, kimse için sürpriz olmayacaktır. Türkiye tekrar makule ulaşması için çok daha büyük acılar çekmek durumunda kalır. Her türlü kurum, kişi kendisine biat etmeyen kendisinden farklı olan herkesi el kabul eder ve Türkiye gerçekten çok daha büyük sıkıntıların içine girer. Umutsuz olmaya hakkımız yok. Türkiye'nin içinde bulunduğu durumdan çıkması için geçmişten gelen çok büyük bir birikimi var."

"İÇİMİZDEKİ İNSAN SEVGİSİNİ BESLEYİP BÜYÜTELİM"

Hacı Bektaş Veli'lere, Hızır Şah'lara ve Yunus Emre'lere dönüp bakıldığında, kimsenin geleceğe umutsuz bakmaya hakkının olmadığını belirten Gürün, "Geleceğe umutsuz bakmaya hakkımız yok. Çünkü en güçlü şey insan ve insan sevgisidir. Eğer biz onu besleyebilir ve daha da büyütebilirsek, o zaman gelecek ile ilgili çok huzurlu, birlikte, farklılıklarımızın zenginliği içerisinde geleceğe taşınabiliriz. Ben buna gönülden inanıyorum" diye konuştu.

    * HABERLER COM Gazetesi Haberi >>


RESİM GALERİSİ

    * Foto Galeri ve Slayt >>

(Resmi Büyük Görmek için Lütfen Resimin Üzerine Tıklayınız.)






Hiç yorum yok:

HBVAKV Zeytinli Şubesi Cem Evi'ni ziyaret

  Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi Cem Evi yönetimi 12.12.2023 Salı günü Balıkesir Edremit Zeytinli Cem Evi'ni  Başkan...