19 Eylül 2012 Çarşamba

2.Hızırşah Etkinliği 23-24 Temmuz 2011

2.Hızırşah Külliyesi Kurban, Söyleşi ve Cem Şenliği ile
Anfi Tiyatro Halk Müziği Konseri ve Semah Gösterisi Etkinliği Yapıldı.

       Video Koro İçin Tıklayınız! >>        Video Semah İçin Tıklayınız! >>

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi tarafından Hızırşah Köyü'nde “Cem ve Kurban Lokması” programı düzenlendi. Bu yıl ikincisi düzenlenen program, 23-24 Temmuz 2011 tarihlerinde iki gün sürdü. İlk gün söyleşi, cem ibadeti, kurban lokması dağıtımının yapıldığı etkinlik ertesi gün amfi tiyatroda gerçekleştirilen semah gösterisi ve konser ile sona erdi.

Hacı Bektaş Veli Derneği'nin “Hızırşah Külliyesi” olarak isimlendirdiği tarihi Hızırşah Camii'nde gerçekleşen programa, Belediye Başkanı Şener Tokcan, İlgenel Meclis üyesi Gürsel Uçar, CHP İl Disiplin Kurulu üyesi Timur Kabaklarlı, CHP İlçe başkanı Gökhan Sağır ile davetliler katıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Datça Belediyesi'nin de katkılarıyla düzenlenen etkinliğin açılış konuşmasını Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez yaptı. Alevilerin sorunlarını dile getirdiği konuşmasında Geçmez, Türkiye'nin daha düzgün ve daha barışık yaşayabilmesi için Alevi kültürüne ihtiyacı olduğunu savundu.

* 2.Hızırşah Külliyesi Kurban, Söyleşi ve Cem Etkinliği Videoları *
Açılış Murat Yıldırım
Ercan Geçmez
Şener Tokcan
Erdoğan Sezer
Cem Ayini Bölüm:1
Cem Ayini Bölüm:2

Aleviler'in Selçuklu ve Osmanlı döneminden beri zulme uğradığını iddia eden Geçmez, şunları söyledi:

"İnancımızın dilini dahi bize unutturdular. Başka bir dille konuşmamızı, selam vermemizi, çocuğumuzu yetiştirmeyi öğretmeye çalıştılar. Ama başaramadılar. Kellerimizi aldılar, canlı canlı yaktılar, katliama uğrattılar. Ama halen Aleviler, 'Yolumuz Ali yoludur, Kabemiz insandır' diyorlar. Türkiye'nin daha düzgün ve daha barışık yaşayabilmesi için Alevi kültürüne ihtiyacı vardır.

Bizim için insanın doğduğu yer, konuştuğu dil, inandığı değerler çok önemlidir. Onları asimile etmek bizim görevimiz değildir. 'Aslonan insandır' deriz. ve ondandır ki düşmanımızın dahi insan olduğunu unutmayız. Bu ülkede birbirimizi düşman etmeye çalıştılar. Kiminin dininden ötürü ötekileştirilmeye çalışıldı. Kimi dilinden ötürü, kimi siyasi değerinden ötürü. Ama sonuçta bizi düşman edenler kendi çıkarları, gelecekleri ile ilgili ciddi imparatorluklar kurarlarken, yine ezilen biz olduk. Yine ölenler öldürülenler bizim çocuklarımızdı. " Konuşmasında Aleviler'e de seslenen Geçmez, "Birbirimizi anlamayız. Bir Alevi'nin inancı ne kadar kıymetli ise bir Sünni'nin inancı da Alevi'nin gözünde o kadar kıymetli olmalıdır" dedi.

Alevi örgütleri olarak hükümete sorunları çok net bir şekilde aktardıklarına da değinen Geçmez, "Biz 'Aleviler'in ibadethanesi cemevidir' dediğimizde, 'Siz İslam'ı mı bölmek istiyorsunuz? İslam'ın tek ibadethanesi camidir' diyerek bizi bölücülükle suçladılar. Oysa ki özgürlükçü olduğunu söyleyen hükümet, hak gasplarına karşı Avrupa'da sürekli konuşan Başbakanımız, 'Asimilasyon insanlık suçudur' diyen, Almanya'da Türk çocuklarının Türkçe eğitimi verilmemesinden ötürü, Alman Başbakanı Markel'e o gün, 'İnsanlık suçudur' diyen Başbakanımız, Türkiye'de Aleviler'in din ve diyanetle ilgili isteklerini bölücülük ve teröristlik olarak nitelendiriliyor" diye konuştu.

Araştırmacı yazar Aydın Durdu, Erikli Baba Cemevi dedesi Binali Doğan, ABF İnanç Kurulu Yönetim Kurulu üyesi Erdoğan Sezer'in de konuşmacı olarak katıldığı program, söyleşi ile devam etti.. Yaklaşık bir buçuk saat süren programın sonunda katılımcılara Birlik Lokması(et) ikram edildi.

KONSER

Alevilerin etkinliği ertesi gün amfi tiyatroda gerçekleştirilen semah gösterisiyle devam etti. Semah gösterilerinin sergilenmesinin ardından yer alan konserde ise, bağlama virtüözü Musa Kurt, aynı zamanda ozan olan Doktor Necati Özdemir ile Türk Halk Müziği sanatçısı Aynur Yaman sahne aldı. Pazar akşamı saat 20.30'da başlayan konser, programın son etkinliği oldu.

* Anfi Tiyatro Halk Müziği Konseri ve Semah Gösterisi Etkinliği Videoları *
Açılış Konuşmaları
Semah Gösterileri
Musa Kurt
Aynur Yaman
Dr.Necati Özdemir
Datça Korosu

YEREL BASINDAN

* Alevi Federasyonu Sitesi >>

* Yarımadanınsesi Com >>

* Hızırşah Köyü Blogspot com >>

* Doğan Haber Ajansı (24.07.2011 Sayı) >>

* Alevi Haber Ajansı >>

* Sondakika Com Haber Sitesi >>

* Haberler Com Haber Sitesi >>


RESİM GALERİSİ













 
Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesince düzenlenen 2.Hızırşah Etkinliği 24 Temmuz günü anfi tiyatroda yapılan gece ile son buldu.

Etkinliğin ilk günü geçen yıl olduğu gibi tarihi Hızırşah camiinde yapıldı.Fotoğrafta da görüldüğü gibi kalabalık bir izleyici topluluğu etkinliği izledi.İlk gün "Cem ve Kurban Lokması "etkinliği vardı.Hacı Bektaş Veli Anadolu kültür Vakfı Genel başkanı Ercan Geçmez, Aydın Durdu, Binali Doğan,Erdoğan Sezer konuşmalar yaparak Alevilerin sorunlarını dile getirdiler, Alevi Kültüründen örnekler verdiler.

Helva ve lokmalar yenildi.

Camiin bahçesindeki yaşlı pinar ağacı da şaşmıştır bu işe, yıllarca sessiz sakin dururken bu kalabalık coşku nedir diye.

Etkinliğin ikinci günü Datça anfitiyatroda barış üzerine konuşmalar yapıldı, Şiirler okundu,Semah gösterisi yapıldı,türküler söylendi.

Bir haftalık bir çalışma sonucu oluşan semah ekibi izleyicileri heyacanlandırdı.Semah aslında özel ve dinsel anlamı olan mekanlarda yapılan bir etkinlik olmasına karşın son yıllarda değişik ortamlarda temsili olarak yapılmakta. Maddi dünyadan uzaklaşarak insanın iç dünyasına yönelmesi ve Tanrı'ya yaklaşmak amacı güden bu gösteriler folklör gibi algılanmamalı. Sayfamın sonunda linkini verdiğim Sema videomu , hepsinin değişik bir anlamı olan figürleri verebilmek için değişik hareketleri yanyana getirerek oluşturdum, bir hatam olduysa arkadaşların beni hoş görmesi dileğiyle yayınlıyorum.

Musa Kurt , Dr Necati Özdemir, Aynur Yaman birbirinden güzel ve anlamlı parçalarla geceye renk kattılar.

Hiç yorum yok:

HBVAKV Zeytinli Şubesi Cem Evi'ni ziyaret

  Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi Cem Evi yönetimi 12.12.2023 Salı günü Balıkesir Edremit Zeytinli Cem Evi'ni  Başkan...