19 Eylül 2012 Çarşamba

Hz.Ali'nin doğduğu gün olan Sultan Nevruz Şubemizce kutlandı.

Hz.Ali'nin doğduğu gün olan Sultan Nevruz Şubemizce kutlandı.

   * Foto Galeri ve Slayt İçin Tıklayınız! >>

Hz.Ali'nin Doğum Günü ve Sultan Nevruz Kutlaması Datça Vakıf Şube Merkezimizde 21 Mart 2011 Saat 19.00'da üye ve canlarımızın katılımı ile kutlandı.

Nevruz olarakta bilinen 21 Mart aynı zamanda ŞAHI MERDAN ALİ’mizin de doğduğu gündür. O gün Kurbanlar kesilir, sazlar çalınır, semahlar dönülür, Cem olunur, gönüllerde esenlik olur!

HZ. ALİ’NİN DOĞUM GÜNÜ VE SULTAN NEVRÛZ

Gece ve gündüzün eşit olduğu günde, baharın başladığı ve doğanın uyandığı ayda, dağların taşların, ağaçların Secdeye vardığı o gecede, Miladin 598‘i Mart`ın 21‘inde Mekke de, Kabenin içinde bir Nur topu gibi oğlan doğdu. Hakk`ın buyruğuyla ismini Hz. Muhammed bizzat kendisi verdi ve „hoş geldin ya Ali” dedi.

Evet Nevruz olarakta bilinen 21 Mart aynı zamanda ŞAHI MERDAN ALİ'mizin de doğduğu gündür. O gün Kurbanlar kesilir, sazlar çalınır, semahlar dönülür, Cem olunur, gönüllerde esenlik olur!

Peygamber efendimiz Hz Muhammed, Şahı Merdan Ali için şöyle buyurmuştur "Ali bütün Peygamberlere sırrdan geldi, bana ise aşikar geldi” ve Hz. Ali`nin Velayetine işaret ederek "Ben İlmin Şehriyim Ali`de kapısıdır, kim bana gelmek istiyorsa Ali’nin kapısınsan girmelidir” buyurmuştur. Hz. Ali İslam inancını ilk kabul edenlerden olup hayatı boyunca Hz. Muhammed ile kurmuş olduğu Islamdan taviz vermemiş ve Insanlığa devamlı ışık saçmıştır.

Hz Ali’yi anlayabilmek ve gerçekliğini kavraya bilmek için öncelikle O’nun eserlerine, sözlerine ve dahada önemlisi O’nun hayatına bakmak lazım. Hayatı boyunca Adaletten yana olan Hz Ali, can yoldaşı olan Hz. Muhammed’in İkrarından asla dönmemiş ve Nefesinin son anına kadar doğruluktan ayrılmamıştır. Hz. Ali’yi katletmek için gelen ve zehirli kılıçla darbe vuran Ibni-Mülcem ismindeki katile bile, yakalandıktan sonra zanlıya Haksızlık ve eziyet yapılmamasını emir etmiştir

Hz. Şah’i Merdan Ali "Bin kez Mazlumluğu kabul ederim ama bir kere Zalimliği asla kabul etmem” buyurmuştur. Onun için yaşamı boyunca Zalimlere hiç boyun eğmemiş olan Hz. Ali, Zülfükar`ı ile Zalimlerin üstüne yürümüş, onun içinde Meydanlarda Allah’ın Arslanı yada Merdi meydan, Haydari Kerrar ünvanı almıştır. Emevilerden olan Ebu Süfyan 23 sene durmadan Islama karşı savaşlar açtığı sürede Hz. Muhammed`in o zor yıllarında Hz. Ali Zülfükarı ile inananlara hazır ve nazır olmuş, devamlı yetişmiştir. Hz.Ali’nin cesareti Islama Ab-ı hayat olmuş ve şanına "La feta illa Ali, la seyfa illa Zülfükar” yani "Ali’den başka yiğit, Zülfükardan başka kılıç yoktur” hadisi inmiştir.

Hz. Muhammed ve Hz Ali Medinede beraberce Müsahipliği kurmuş ve Aleviliğin "malı mala ve canı cana katmak” gibi anlayışını Müsahiplik ile başlatmıştır. Hz. Muhammed Dünyasını değiştirdiği an, diğerleri Hilafet kavgasına düşüp Peygamberin cenazesini yerde bırakırken, yalnız Hz. Ali ve kemer-i besti, Peygamberin son yolculuğunda yanında olup Cenazesini kaldırmışlardır!

Ilmi ile Cihana ışık saçan Hz. Ali, İlmin önemini şöyle vurgulamıştır "Ilim maldan hayırlıdır. Ilim seni korur, Malını sen korursun. Mal vermekle azalır, İlim öğretmekle çoğalır. Ilim Hakimdir, Mal ise mahkum. Ilim sahibi Cömert olur, Mal sahibi cimri olur. Ilim ruhun gıdasıdır, Mal ise cesedin gıdasıdır. Mal zaman sürecinde tükenir, Ilim zaman sürecinde tükenmez ve eksilmez. Ilim kalbi aydınlatır, mal ise kalbi katılaştırır. Ilim Peygamberlerin mirasidir, mal ise eşkiyaların mirasidir1.”

Kendisini konuşan Kur`an ( Kur`ani Natik ) olarakta niteleyen Hz. Ali, Insan varlığındaki yüceliğe şöyle vurgulamıştır "Sen kendini Evrende küçük bir zerre sanarsın, fakat Evren bürkülmüş Sen de!"

Değerli Canlar, bir deyim vardır "ağaçlar kalem olsa, denizler de mürekkep” genede Şahı Merdan Ali`yi anlatmaya yetmez!.Hz Ali Aleviler için dertlere derman gönüllerede Iman olmuştur. Gönüllerimizin Muhammed-Ali sevgisi ile dolmasını diler, bütün Dünyadaki Nevruz kutlamalarını Sevgi, Barış ve Kardeşliğe vesile olmasını Cenab-ı Hakk`tan Niyaz ederim.

Aşk-ı Niyaz ile

Seyitler Divanı Başkanı
Murat Yesilbas ( Taner Dede)
Kaynak 1: Hz Alinin Erdemleri, S. 70


RESİM GALERİSİ

   * Foto Galeri ve Slayt İçin Tıklayınız! >>




Hiç yorum yok:

HBVAKV Zeytinli Şubesi Cem Evi'ni ziyaret

  Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi Cem Evi yönetimi 12.12.2023 Salı günü Balıkesir Edremit Zeytinli Cem Evi'ni  Başkan...