19 Eylül 2012 Çarşamba

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubemiz'de Aşure Günü Yapıldı!

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubemiz'de Aşure Günü
19 Aralık 2010 Pazar Günü Yapıldı!

        * Foto Galeri ve Slayt İçin Tıklayınız! >>

19 Aralık 2010 Pazar günü Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi tarafından düzenlenen Aşure Gününe katılım yüksek oldu.

Muharrem ayı nedeniyle geleneksel olarak düzenlenen aşure günü programı Bülent Ecevit Kültür Merkezi karşısındaki Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Şubesinde gerçekleştirildi. Programa Belediye Başkan Yardımcısı Sami Bircan, CHP Datça İlçe Başkanı Gökhan Sağır, CHP İl genel ve Belediye Meclis Üyelerinin yanısıra çok sayıda Vakıf üyesi ve vatandaşlar katıldı.

Aleviler için Muharrem ayının başka bir öneminin de bulunduğunu anımsatan Yıldırım, şöyle devam etti: 'Muharrem ayının kutsallığını kelimelerle ifade edemeyeceğimiz bir değeri de vardır. Biz aleviler, orucumuzu ve matemimizi üç ana sebepten dolayı tutarız. Birincisi, Hazreti Adem'den Hazreti Muhammed'e kadar bütün peygamberlerin Muharrem ayını kutsal kabul etmelerine saygı gösterdiğimizin ifadesi ve bütün peygamberlerin bu ayda oruç tuttukları için biz de Allah Rızası için oruç tutmaktayız. İkincisi, şehitler Şahı Hazreti İmam Hüseyin ve tüm Kerbela şehitlerinin matemi için. Üçüncüsü de, Kerbela'da bütün ehlibeyt erkekleri şehit edilirken, Hazreti Hüseyin'in büyük oğlu İmam Zeynel Abidin sağ olarak kurtulmuştur. Hazreti Peygamberimizin soyu olan imamlar ve seyitler, İmam Zeynel Abidin'den devam etmiştir. Hazreti Muhammed ve Ehli Beyt'in soyunun dünyada devam etmesine karşılık, Allah'a şükürlerimizi ifade etmek için oniki imamlar aşkına oruç tutmaktayız.' dedi.

Vakıf Başkanı Murat Yıldırım; katılımcılara hitaben yaptığı konuşmasında, “Bugün burada toplanmamızın sebebi 1370 yıl önce Yüce Peygamberimizin torunu, ciğer paresi İmam Hüseyin'in Kerbela'da Muharrem ayının onuncu gününde (yani aşure günü) muaviyenin oğlu Yezitin emriyle başı kesilerek şehid edildiği içindir.

Yezit, saltanatının önünde İmam Hüseyin'i engel gördüğü için onu ortadan kaldırmayı planlar. Ve Şimr kumandasında beşbin kişilik orduyu Kerbela üzerine sevk eder ve Şimr,e kesin talimat verir. Ben Kerbela'yı değil Hüseyin'in başını istiyorum der.

Susuzluktan feryad eden Kerbela halkının bu feryadına dayanamayan imam Hüseyin "ben biat etmeyeceğim. zulüm ve fesat hükümetine boyun eğmeyeceğim, nereye gitsem, nerede olsam da beni öldüreceklerini biliyorum" der ve beşbin kişilik yezit ordusuyla savaşa girer. O gün yani muharrem ayının onuncu günü (aşure günü) Kerbela meydanında yetmiş iki genç ve İmam Hüseyin'in başı kesilerek şehid edilir. İmam Hüseyin'in kesik başını yezit askerleri top yapıp meydanda tekmeleyerek oynadılar.

İmam Hüseyin daima haksızlıklara karşı çıkmış Zalime karşı mazlumun yanında yer almıştır. Onun bu şekilde şehid edilmesi sevenleri tarafından hiçbir zaman unutulmamıştır. 1370 yıldır bütün İslam dünyasında milyonlarca ehli beyt yanlıları tarafından sevgiyle anılır ve matemi tutulur. Tarih boyunca İmam Hüseyin'e gösterilen bu sevgi hiçbir lidere, hiçbir öndere, hiçbir peygamber, evli ya ve erene gösterilmemiştir” diyerek günün anlamını belirtti

Vakfın Datça Şubesi Başkanı Murat Yıldırım'ın konuşmasından sonra kısa bir konuşma da Belediye Başkan yardımcısı Sami Bircan tarafından gerçekleştirildi.

Yapılan konuşmaların ardından okunan dualardan sonra günün anlamı olan Aşureler katılımcı davetlilere dağıtıldı.


MESAJLAR

  • Davetinizi aldım.Çok mutlu oldum.Çok çok teşekkür ederim.Ancak sizlerin arasında olamayacağım için üzgünüm.Sizlere başarılar diliyorum.

    Cemalettin KÖSE


    Yerel Basın

  • Yarımadanın Sesi Com Gazetesi - Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı'nda Aşure Günü >>
  • Hiç yorum yok:

    HBVAKV Zeytinli Şubesi Cem Evi'ni ziyaret

      Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi Cem Evi yönetimi 12.12.2023 Salı günü Balıkesir Edremit Zeytinli Cem Evi'ni  Başkan...