19 Eylül 2012 Çarşamba

2.Büyük Alevi Kurultayı Ankara'da yapıldı

2.Büyük Alevi Kurultayı Ankara'da yapıldı (15 Ocak 2012 )

  • ( FOTO GALERİ ) İçin Tıklayınız! >>

  • 2.Büyük Alevi Kurultayı ile ilgili Videolar

    2.Büyük Alevi Kurultayı
    2.Büyük Alevi Kurultayı
    2.Büyük Alevi Kurultayı
    2.Büyük Alevi Kurultayı
    2.Büyük Alevi Kurultayı

    Datça Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Murat Yıldırım'nda katıldığı 2.Büyük Alevi Kurultayı 15 Ocak 2012 Pazar günü Ankara'da yapıldı.

    Datça Şubesi Olarak YENİ ANAYASA İÇİN ÖNERİLERİMİZ

    Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi olarak bizde yeni anayasanın hazırlanmasına katkıda bulunmak istedik. Bu nedenle aşağıda belirttiğimiz konular üzerinde çalıştık. Önerilerimizin dikkate alınmasını istiyoruz. Saygılarımızla.

    1-Yeni Anayasa dört temel üzerine kurulmalı.Bu temel unsurlar açık ve net olarak vurgulanmalı.

    a) Demokrasi
    b) Laiklik
    c) Sosyal devlet
    d) Hukuk

    2-

    Devlet bütün inançlara eşit mesafede olmalı. Din ve vicdan özgürlüğü ayrı bir madde alarak düzenlenmeli.

    3- Haklar ve Özgürlüklerin; Avrupa İnsan Hakları Temel özgürlükler antlaşmasıyla uyum içinde olması sağlanmalı. Bu maddelerin mahkemelerce yorumsuz uygulanacağı kesin olarak belirtilmelidir.

    H.B.V.A.K.V DATÇA ŞUBESİ

    2.Büyük Alevi Kurultayı Ankara'da yapıldı (15 Ocak 2012 )

    Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, yeni anayasadan önce bir kanunla cemevlerinin düzeltilmesini beklediklerini, ancak bunun yapılmadığını söyledi.

    Anadolu Gösteri ve Kongre Merkezi’nde "Anayasa’yı beklerken Aleviler" başlığıyla gerçekleştirilen 2. Büyük Alevi Kurultayı’nın açılışında konuşan Geçmez, Alevilerin acılarını dile getirerek kendilerini ifade edebildiklerini, bunu paylaşanların acılarını da kendi acıları olarak gördüklerini belirtti. Alevi derneklerinin yöneticileriyle Alevi dedelerinden oluşan bir heyetin 18 Ocak Çarşamba günü Uludere’ye taziye ziyaretinde bulunacağını hatırlatan Geçmez, "Uludere’de katledilen 34 can da bugün aramızdadır, bunu bilesiniz" diyerek konuşmasına başladı.

    Büyük Alevi Kurultayı’nı bütün Alevi derneklerini davet ederek gerçekleştirdiklerini söyleyen Geçmez, kurultayın yılda bir defa "Alevilerin sesi" olduğunu kaydetti.

    Yeni anayasa konusunda çalışmalar yaptıklarını kaydeden Geçmez, yapılan çalıştaylarda Alevilerin sorunları ve çözüm önerilerini içeren bir rapor sunduklarını ve hükümetin bu konuda atacağı adımları beklemeye başladıklarını ancak çalıştayların "Alevilere hakaret noktasına varan sözcüklerle dolu bir raporla sonuçlandığını" savundu.

    Geçmez, şöyle konuştu: "Biz Diyanet İşleri Başkanlığı kaldırılsın dediğimizde ’Dinden ne istiyorsunuz’ diyenler, bununla yetinmiyorlar. Biz ’Zorunlu din dersleri zorunlu olmaktan çıksın’ dediğimizde bununla da yetinmiyorlar. Herkesi Sünni ve Türk olmaya mahkum ediyorlar. Olmayacağız. Olmayacağız çünkü biz bu ülkenin Türkü, Kürdü, Lazı, Çerkezi, Ermenisiyiz. Bir cümle 72 milletiz.

    Bizim inancımızı tarif etmeye kalkışanlara söyleyecek tek sözümüz vardır, o nefret dilinden vazgeçin. O nefret dili elbet bir gün sizi de vuracaktır.

    Alevileri inançlarından ötürü horlayanlar, Alevi çocuklarına zorla din dersi öğretenler, Alevi dedelerini üfürükçü olarak tarif edenler, bilsinler ki, görsünler ki biz Aleviyiz, Kızılbaşız. Bu bizim yolumuzdur, gururumuz, adımızdır." Meclisin, Dersim olayından dolayı özür dilemesi gerektiğini savunan Geçmez, "Başka parlamentolardan özür ya da hakça kararlar beklerken bunun da göz ardı edilmemesi gerekir" dedi.

    Yeni anayasa sürecini ve gerçekten halkın katıldığı bir anayasayı önemsediklerini belirten Geçmez, seçim barajının Mecliste çoğunluğun temsili açısından bir engel olduğunu, böyle bir seçim sistemiyle yapılacak anayasanın da meşruluğunu baştan kaybettiğini savundu.

    Geçmez, "Biz bu anayasadan önce beklerdik ki cemevleri bir kanunla hemen düzeltilebilsin. Yapılmadı, yapılmıyor, yapılmak istenmiyor. Bizi hakir görenler bugün meydanlarda ’Biz bu ülkeye sivil anayasa, demokrasi getireceğiz’ diye bağırıyorlar" dedi.

    Geçmez, Hacı Bektaş Anadolu Kültür Vakfı tarafından geçen hafta İstanbul’da gerçekleştirilen sempozyumun sonucu olarak hazırlanan "Anayasayı Beklerken; Anayasa Değiştirmek Üstüne Değerlendirmeler" başlıklı raporun ilgililere sunulacağını kaydetti.

    Açılışta konuşan Hacı Bektaş Veli Dergahı Postnişi Velieddin Hürrem Ulusoy da Alevi toplumunun karşı karşıya kaldığı sorunları sıralayarak, çözüm önerilerini sundu. Alevi inancından sapmalar yaşandığını, asimile olmaya başladıklarını söyleyen Ulusoy, Alevi inancını gençlere aktarmak için projeler üretmek ve birlik olmak gerektiğini vurguladı.

    Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Turgut Öker de yaşadıkları ülkelerde o ülkeleri oluşturan toplulukların bütün haklara sahip olduklarını işaret ederek, "Almanlar, Fransızlar gibi her alanda eşit haklara sahipken, kimse bize ’Daha dün geldiniz bu topraklara, bizimle eşit hakları nasıl elde ediyorsunuz?’ sorusu sormazken, bin yıllardır yaşadığımız bu topraklarda biz Aleviler hiçbir anayasal güvenceye sahip olmamamız bizi utandırmakta" diye konuştu.

    -Sonuç bildirgesi-

    Kurultayın sonuç bildirgesinde, anayasa yapım sürecine Kürtler, Ermeniler, Aleviler, Araplar, Romanlar-Çingeneler, Rumlar, Süryaniler ve Yezidiler gibi toplulukların etkin bir biçimde katılımlarının sağlanması için arşivlerin saydamlaştırılması, telafi mekanizmalarının ve araçlarının geliştirilmesinin önemine değinildi. Bu çerçevede yerleşim yerlerinin özgün adlarının iadesi, göç ettirilenlerin geride bıraktıkları yapıların onarımı ve canlandırılması gibi adımlar atılabileceği belirtildi.

    TBMM’de hakikat ve yüzleşme komisyonları kurulması ve suça iştirak edenlerin mutlaka yargılanması istenen bildirgede, Hrant Dink davası, Sivas davası gibi devam eden davaların zaman aşımına uğramasına izin verilmemesi gerekliliğine yer verildi.

    Bildirgede, şunlar kaydedildi:

    "Zamanımızın önemli bir sorunu olan kayıplarımız için derhal bir kayıpları araştırma komisyonu kurulmalı. Hali hazırda içinde bulunduğumuz günlerde hakim olan savaş diline son verilmeli, tutuklamalar ve gözaltıların, ev, parti, medya kuruluşları, sivil toplum örgütlerinin binalarına yönelik ve bütün mekanları terörize eden baskınlarla tamamlanan, artık apaçık askeri bir teknik olarak kullanımına son verilmelidir.

    Düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğünü düzenleyen bütün hukuksal mevzuat ivedilikle tartışma gündemine alınmalı ve demokratik, özgürlükçü olacağı sıklıkla iddia edilen yeni anayasanın ruhuna uygun ön adımlar atılmalıdır."

    -Kurultaydan notlar-

    Kurultaya, CHP’nin Tunceli milletvekilleri Kamer Genç ve Hüseyin Aygün, Adana Milletvekili Ali Demirçalı, Hatay milletvekilleri Mehmet Ali Ediboğlu, Refik Eryılmaz ve Hasan Akgöl, KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul, Suriye Alevi toplumunun temsilcileri, bazı siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri, yurt içi ve dışından çok sayıda Alevi örgütü temsilcisiyle çeşitli illerden gelen vatandaşlar katıldı.

    Kurultay, Adıyaman İhtiyar Semah Ekibi’nin semahıyla başladı. Açılış konuşmalarının ardından katılımcıların yeni anayasa yapım sürecine ilişkin görüşleri dinlendi. Kurultay, sonuç bildirgesinin okunmasının ardından sona erdi.

    Sonuç bildirgesinin okunduğu sırada CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner de salona gelerek bildirgeyi dinledi.

    Resimlerle 2.Büyük Alevi Kurultayı
  • Hiç yorum yok:

    HBVAKV Zeytinli Şubesi Cem Evi'ni ziyaret

      Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi Cem Evi yönetimi 12.12.2023 Salı günü Balıkesir Edremit Zeytinli Cem Evi'ni  Başkan...