19 Eylül 2012 Çarşamba

Hacıbektaş Dergâhı'nda 84 yıl sonra cem töreni yapılabildi

<>

T MİSER

Türkiye / 28/10/2009

ANKARA - Aleviler, Kültür Bakanlığı’ndan alınan özel izinle 84 yıl sonra Hacıbektaş Dergâhı’nda cem töreni düzenledi.
Aleviler geçen hafta başlayan  Uluslararası Hacı Bektaş Veli Sempozyumu’nun ardından perşembe günü akşamı, alınan özel izinle dergâhın ‘Meydan Evi’nde (cem törenlerinin yapıldığı büyük oda) cem yaptı. Bir çiftin görgü (Alevilerin yılda bir kez tüm topluluğun ve dedenin huzurunda, o yıl içerisinde yaptıklarının ve yol kurallarına uyup uymadığının hesabını vermesi) ve sorgusunun da yapıldığı cem, kurban lokmasının birlikte yenilmesiyle son buldu.
Hacı Bektaş Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, “Bu tarihi bir andır. Bunun tüm Aleviler için önemi çok büyüktür” dedi. Geçmez, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a teşekkür ederek, “Fakat bunun bir kereyle sınırlı olmaması için daha ileri düzeyde yardımlar bekliyoruz” dedi.
Tekke ve Zaviyeler Kanunu ile ibadete kapatıldıktan sonra 1964 yılında müze olarak açılan dergâhı ziyaret edebilmek için ücret ödeyen Aleviler, buranın kendilerine verilmesini istiyor.

Behzat MİSER
Radikal Gazetesi ( 28 Ekim 2009 )

Hacıbektaş Dergâhı'nda 84 yıl sonra cem töreni yapılabildi


84 yıl sonra Pir'in huzurunda Cem olduk

84 yıl sonra Pir'in huzurunda Cem olduk

84 yıl aradan sonra ilk kez Hacı Bektaş Veli Dergâhı’nda cem yürütüldü. Cem, Uluslararası Hacı Bektaş Veli Sempozyumu’nun ardından 22 Ekim Perşembe akşamı Dergâhı’nın Meydan Evi’nde yürütüldü. Daha önce Dergâh’ın Meydan Evi’nin avlusunda tanıtım amaçlı semah gösterileri yapılmaktaydı. Bu gösteriler turistik bir içerik ile sınırlıydı. Bu kez Meydan Evi’nde 84 yılın ardından ilk defa on iki hizmetin görüldüğü bir cem yapıldı.

Hacı Bektaş Hacı Bektaş Veli’nin doğumunun 800. Yılı dolayısıyla 19-21 Ekim tarihleri arasında, Ankara'da, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı ile Alevi Kültür Dernekleri'nin işbirliği, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi ve Alevi Enstitüsü’nün ortaklığı ile Uluslararası Hacı Bektaş Veli Sempozyumu düzenlendi. 3 gün süren Sempozyumun ardından 22 Ekim Perşembe akşamı Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan alınan izin ile Hacı Bektaş Veli Dergâhı Meydan Evi’nde yürütülen cemin post dedeliğini Mehmet Turan Dede yaptı. Cem, Isparta yöresi süreğine göre yürütüldü. Sempozyumda bildiri sunan akademisyenlerle birlikte Alevi Enstitüsü, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı ve Alevi Kültür Dernekleri’nin katılımıyla yapılan cem yıllar süren özlemin ardından yoğun bir duygusallık içinde yürütüldü. Başlangıç bölümü dışında fotoğraf ve görüntü almanın yasak olduğu cem, yaklaşık 4 saat sürdü.

Cemin ardından konuştuğumuz Hacı Bektaş Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, “Biz yıllardır cem yapıyoruz ama burada yapılan cemin özel bir anlamı var. Aleviler ibadete kapatılan Dergâhlarında 84 yıldır cem yapamıyorlardı. Bu tarihi bir andır. Bunun tüm Aleviler için önemi çok büyüktür.” dedi.

Tekke ve Zaviyeler Kanunu ile ibadete kapatıldıktan sonra 1964 yılında müze olarak açılan Dergâh’ını ziyaret edebilmek için ücret ödeyen Alevilere burada ibadet yapmak da yasaktı. Ercan Geçmez sözlerinin arasında bir defalığına da olsa böyle bir olanağı tanıdığı için Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın adını anmadan geçemeyeceğini belirterek, “Sayın Bakan Ertuğrul Günay’ın bu hüsnü niyetine müteşekkirim. Fakat bunun bir kere ile sınırlı olmaması ve Alevilerin bu en doğal haklarını sürekli kullanabilmeleri için Sayın Bakan’dan geleceğe yönelik daha ileri düzeyde yardımlar bekliyoruz.” dedi.

Bu anın her Alevi’nin ruhunda bir vuslat anı olduğunu belirten Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Tekin Özdil, “Bu sonuç 20 yıldır yürütülen mücadelenin ürünüdür. Alevi toplumunun meşru taleplerinin dayattığı bir zorunluluğun ürünüdür. Bu yönüyle Sayın Bakan’ın özel duyarlılığı göz ardı edilemez. Fakat bu sonuca varılmasını sağlayan esas olarak Alevilerin doğru ve kararlı mücadeleleridir.” diye konuştu.

Vakfın kurucu üyelerinden ve en yaşlı yönetim kurulu üyesi Kasım Özkan “Artık ölsem de gözüm açık gitmez” diyerek olayın önemini vurguladı.

Bir çiftin görgü ve sorgusunun da yapıldığı cem, kurban lokmasının birlikte yenilmesi ile son buldu.

Sürek Haber - 27 Ekim 2009

Hiç yorum yok:

HBVAKV Zeytinli Şubesi Cem Evi&#39;ni ziyaret

  Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi Cem Evi yönetimi 12.12.2023 Salı günü Balıkesir Edremit Zeytinli Cem Evi'ni  Başkan...