22 Aralık 2015 Salı

Aşık Mahzuni Şerif Datça'da Anıldı.

ÂŞIK MAHZUNİ ŞERİF DATÇA’DA TÜRKÜLERLE ANILDI.

    * Foto Galeri ve Slayt için tıklayınız. >>

Halk ozanı Âşık Mahzuni Şerif, ölümünün 13. yıldönümünde, Datça ‘da anıldı. Sanatçının unutulmaz türkülerinin seslendirildiği gecede duygu dolu anlar yaşandı.

Hacıbektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi Cemevi’nin düzenlediği “Ölümünün 13.Yılında Âşık Mahzuni Şerif’i anma etkinliği” Datça Belediye Başkanlığı’nın katkılarıyla 24 Mayıs 2015 Pazar günü saat 19.30 da Bülent Ecevit Kültür Merkezi’nde yapıldı.

Âşık Mahzuni Şerif, 13. ölüm yıldönümünde Datça ilçesinde bir programla anıldı. Hacıbektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi Cemevi’nin düzenlediği törene, Datça’lı vatandaşlar ilgi gösterdi. Duygu dolu anların yaşandığı gecede, sanatçının unutulmaz türküleri bir ağızdan seslendirildi.

Hacıbektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi Cemevi başkanı Murat Yıldırım’ın yaptığı konuşmada, ozanların yaşadığı toplumun sorunlarını dile getiren aydınlar olduğunu, Âşık Mahzuni Şerif’in de bunlardan biri olduğunu söyledi.

Sanatçının yaşadığı sorunlara dikkat çeken Çelik, "Âşık Mahzuni Şerif yaşadığı dönemde emperyalizme karşı durmuş, toplumun sorunlarına ışık tutmuş bir ozan. Bugün bu toprağın sesini, bu toprağın duygularını sesleriyle yüreğimize nakşettiğimiz büyük bir üstadı anıyoruz. Bu toprağın yetiştirdiği insanı, bu toprağın çocukları anlasın istiyoruz. Çünkü biz, Âşık Mahzunileri, Âşık Veyselleri kaybettiğimizde yenilerini bulamıyoruz" dedi.

Datça Belediye Başkan Yardımcısı Sayın Gürsel Uçar gecede bir konuşma yaptı.

Araştırmacı Yazar ve Mahzuni Felsefesi kitabının yazarı sayın Süleyman Zaman "Asrın Ozanı Aşık Mahzuni Şerif'i" anma programında konuşmasını yaptı.

Âşık Mahzuni’nin türküsünü yazdığı 70’li yıllarda “Muhtar Anamı Kaçırdı oy babo” adlı tiyatro oyununu sahneye koyan Tiyatro emekçisi Cem CİLASUN anma programımızda anılarını paylaştı.

Ozanımız Süleyman Deprem ve Yusuf Taşdelen Âşık Mahzuni Şerif ezgilerini yorumladı.

Âşık Mahzuni Şerif'i anma etkinliğimiz katılımcılara plaketlerin verilmesi ile sona erdi.

Emeği geçen herkese sonsuz teşekkür ederiz.

Hacıbektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi Cemevi Yönetimi.


Hacıbektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi Cemevi başkanı Murat Yıldırım!ın Konuşması.

Sevgili Canlar,

Bugün burada 2002 yılında kalp yetmezliği sonucu aramızdan ayrılan değerli halk ozanımız Mahzuni Şerif’i anmak için toplanmış bulunmaktayız.

1939 yılında Maraş’ın Elbistan ilçesine bağlı Berçenek köyünde dünyaya gelen Mahzuni Şerif, ilkokuldan sonra 1960 yılında Mersin Astsubay Okulu’ na gider. Kuleli askeri lisesine kayıt yaptırma isteği, toplumcu duruşu ve halk edebiyatına düşkünlüğünün bilinmesi nedeniyle red edilir.

Ordudan atılması vesilesiyle yeteneği yönünde eserler vermeye, saz çalmaya, albümler yapmaya başlar. Mahzuni, bir ozanın suya sabuna dokunmayan söylemler yerine toplumu ilgilendiren her konuda eser vermesi gerektiğine inanmıştır. Bir eserinde:

Havaya cıvaya, bahara sele
Vakti geçmiş ama bülbüle güle
Döğüşe, barışa, bayrama, züle
Anlamdan anlama girmeli ozan,
diyerek bu düşüncesini ortaya koymuştur.

Mahzuni, sistemi sorgulayan, çürüklerini, yanlışlarını dile getiren bir ozandır. Eserleri bu nedenle yasaklanmıştır. Ancak bu yasaklara da sitemi yine ozanca olmuştur: Der ki Mahzuni, Bende bir insanoğluyum bırak beni konuşayım/Bir başım bir beynim vardır düşüneyim taşınayım…

2001 senesi kasım ayında kendisine, ”Elhamdülillah Kızılbaşım ve Laikim. Ben değil yedi sülalem kızılbaştır. Bir suç varsa oda dedemdedir! ” dediği için, DGM tarafından hakkında dava açıldı.Ve ne aramızdan ayrıldığı 17 mayıs 2002 günü bile Mahzuni, devletin düzeninin yıkmak suçundan yargılanıyordu..

Toplumcu, çağdaş, Atatürkçü bu değerli ozanımızı katılımcılarımızdan uzun uzun dinlemek üzere ben sözlerimi Mahzuni’nin bir dörtlüğüyle noktalıyorum:

Defol git benim yurdumdan
Amerika katil katil
Yıllardır bizi bitirdin
Amerika katil katil…

Tüm katılımcı dostlara ve sizlere teşekkür ediyorum.

Hacıbektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi Cemevi başkanı
Murat Yıldırım


RESİM GALERİSİ

    * Foto Galeri ve Slayt için tıklayınız. >>

(Resmi Büyük Görmek için Lütfen Resimin Üzerine Tıklayınız.)







http://haber.datcahacibektas.org/news_detail.php?id=3448

Hiç yorum yok:

HBVAKV Zeytinli Şubesi Cem Evi'ni ziyaret

  Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi Cem Evi yönetimi 12.12.2023 Salı günü Balıkesir Edremit Zeytinli Cem Evi'ni  Başkan...