22 Aralık 2015 Salı

Uluslararası Abdal Musa Etkinliklerine Katıldık.

10.ULUSLARARASI 31 ULUSAL ABDAL MUSA ANMA ETKİNLİKLERİ

    
  •  * Foto Galeri ve Slayt için tıklayınız. >>

  •  * TWITTER Sayfamız için tıklayınız. >>

  •  * FACEBOOK Sayfamız için tıklayınız. >>

    10.ULUSLARARASI 31 ULUSAL ABDAL MUSA ANMA ETKİNLİKLERİ (26-27-28 Haziran 2015)

    Abdal Musa etkinliğine katılmak için Datça’dan yola çıkan Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi Yönetim Kurulu ve Üyeleri önce Seki’de bulunan Eşref Paşa türbesini ziyaret etti.

    Bir önceki yılda yine ziyaret ettikleri türbeyle ilgili yöre halkının yaşlı nüfusuyla sohbet edip bilgi alan üyeler, halkın daha önceleri alevi olduğunu ve Eşref Paşa türbesinin aslında yedi konuştukları kişilerden öğrenmişlerdir. Cemevinin tüm tarihi dokusu bozulup camiye çevrilmiştir.

    Alevilere özgü on iki dilimli mezar taşları sökülüp yeni taşlar koyulmuş olmasına rağmen, iki adet on iki dilimli mezar taşı türbede mevcuttur. Adının da Seki tekesi olarak değiştirildiği görülen türbede, kapısının yerinden söküldüğü, türbenin arkaya kaydırıldığı ve küçültüldüğü tespit edilmiştir.

    Etkinlik süresince Abdal Musa Dergâhının Çaybaşı Köyünde bulunan Solak un değirmeni de ziyaret edilmiştir. Burada da yedi yüz sene öncesinden ahşap ve taşlar günümüze kadar korunmuş olduğu gözlenmiştir.

    HBVAKV Datça şubesi üyeleri, Abdal Musa etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen, 27.06.2015 Cumartesi günü Moderatör lüğünü Tuncer Baş’ın yaptığı ve Ercan Geçmez (H B V A K V Genel Başkanı) Erdoğan Aydın ve Yılmaz Dikbaş’ın panelist olarak yer aldığı “Aleviler ve Siyaset” konulu panele katılmışlardır.

    HACI BEKTAŞ VELİ ANADOLU KÜLTÜR VAKFI DATÇA ŞUBESİ

    ABDAL MUSA ETKİNLİKLERİ

    Abdal Musa Kimdir?

    Abdal Musa Sultan, Horasan Pirlerinden olup, Hacı bektaş Veli Hazretlerinin amcasının soyundandır. Abdal Musa Sultan Hazretleri’nin Horasan’ın Nişabur ilçesinde Hasan Gazi ve Hüsniye Hatun’dan dünyaya gelmiştir.


    Hacıbektaş dergahında hizmetinden sonra Hünkar Hacı Bektaşı Veli’den sonra posta oturmuştur. 12 Posttan “ayakcı postu” veya “Abdal Musa Postu” onun adı ile anılır. Adına lokmalar dağıtılır, aşkı için kurban kesilir ve Abdal Musa cemleri düzenlenir.
    Türkiye’nin birçok ilinde Abdal Musa makamları ve türbeleri mevcuttur.

    Abdal Musa Sultan’ın dergâhı Antalya’nın Elmalı İlçesi’nin 15-20 Km, batısında bulunan Tekke köyündedir. Köyde dergahı, Türbesi ve dervişlerinin makamları ile ziyaret edilen ve derman istenen büyük bir kapıdır.Budala Sultan, Ters Değirmen, Mavi Göl ve Uçarsu Abdal Musa’nın ziyaret alanlarıdır. Elmalı ilçesinde bulunan diğer evliya türbeleri Abdal Musa’ya bağlıdır.

     Abdal Musa’nın dağları yürütmesi.

    ”Alaiye reyinin oğlu Gaybi, Abdal Musa’ya derviş olup, Kaygusuz adını alınca, babası oğlunu kurtarmak ister. Tekke Beyi’nin yardımını talep eder. Tekke Beyi’de Kılağılı İsa adlı pehlivan yiğidini Abdal Musa’nın tekkesine yollar. İsa, dergaha varır ve kapıya gelince: Çağırın bana Abdal Musa’yı diye gürler. Ancak, atı ürker ve İsa’yı sırtından atar, sürükleyerek parçalar. Tekke beyi bu olaya çok sinirlenir ve ordusuyla harekete geçer. Abdal Musa Sultan’ı yakmak öbek öbek odunlar yığılır. Ateşler tutuşturulur. Abdal Musa Sultan’da üç yüz kadar müridi ile semah ederek yola koyulur… Bu öyle bir geliş ki, onlarla birlikte dağlar, ağaçlar, kayalar da beraber yürür. Dervişler bir gülbank çekip ateşe girer. Ateş onları yakmaz, onlar ateşi söndürürler. Bu manzarayı gören Kaygusuz’un babası, duruma hayranlıkla bakar, Abdal Musa’nın ellerini öper ve geriye döner. Kaygusuz bu dergahta kırk yıl hizmet eder…

    26-27-28 Haziran 2015 tarihlerinde Antalya Elmalı Teke köyünde düzenlenen 10. Uluslararası 31. Ulusal Abdal Musa Etkinliklerine Datça şubesi yönetim kurulu ve üyeleriyle katıldık. Etkinlikte Uçar Suyu, aynı zamanda büyük bir Alevi-Bektaşi ozanı olan, Abdal Musa’nın düşünce sistemini yayan Kaygusuz Abdal’ın da türbesinin içinde bulunduğu Abdal Musa’nın Türbesi, Budala Sultan Türbesi, Dur Dağı ziyaretleriyle birlikte Kültür Merkezi’nde;HBVAKV Datça şubesi üyeleri, Abdal Musa etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen, 27.06.2015 Cumartesi günü Moderatör lüğünü Tuncer Baş’ın yaptığı ve Ercan Geçmez (H B V A K V Genel Başkanı) Erdoğan Aydın ve Yılmaz Dikbaş’ın panelist olarak yer aldığı “Aleviler ve Siyaset” konulu panele katılmışlardır. Dönüşde yol güzergahında  Seki Beldesinde bulunan Menteşoğulları Orhan Beyin oğlu Eşref Paşa türbesi de ziyaret edildi.

    H.B.V.A.K.V.

    DATÇA ŞUBESİ YÖNETİM KURULU

    RESİM GALERİSİ

    (Resmi Büyük Görmek için Lütfen Resimin Üzerine Tıklayınız.)








    http://haber.datcahacibektas.org/news_detail.php?id=3451

  • Hiç yorum yok:

    HBVAKV Zeytinli Şubesi Cem Evi'ni ziyaret

      Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi Cem Evi yönetimi 12.12.2023 Salı günü Balıkesir Edremit Zeytinli Cem Evi'ni  Başkan...