22 Aralık 2015 Salı

Datça'da Suriye'deki Alevi Katlimı Protesto Edilfi

SURİYE'DEKİ ALEVİ KATİLAMI DATÇA'DA PROTESTO EDİLDİ.

    * Foto Galeri ve Slayt için tıklayınız. >>

Suriye'deki Alevi Katliamını protesto için Datça meydanlarındaydık.

Suriye'de İdlib'e bağlı Cisr eş Şugur'da Nusra Cephesi'nin yaptığı Alevi katliamı Datça'da da protesto edildi. Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ortak bir basın açıklaması yaparak, Suriye'de yaşanan katliamı nefretle kınadıklarını duyurdu.

Atatürk Caddesi üzerinde Postane binası karşısında yapılan açıklamada, “Yaklaşık 4 hafta önce İdlip kent merkezini ele geçiren cihadçılar, geçtiğimiz günlerde Halep-Lazkiye yolu üzerinde stratejik bir noktada bulunan Cisr El-Şuğur köyünü ele geçirdi. Cisr El-Şuğur bulunduğu konum itibariyle önemli bir geçiş güzergahı üzerindeydi ve 4 yıldır kuşatma altındaydı. Tarihte inançlarından dolayı birçok kez kıyım ve katliamlara uğramış Aleviler bugün Ortadoğu'da kendilerine İslam dinini paravan etmiş olan cihatçı, gerici ve vahşi radikal İslamcı gruplar tarafından katliama uğratılmaktadır” denildi.


ORTAK BASIN BİLDİRİSİ

SURİYE’DEKİ ALEVİ KATLİAMI

Fetih Ordusu 3 gün önce (25 nisan) de Hatay sınırındaki Cisr El-Şuğur kentini ele geçirdi. Kentin birkaç kilometre güneyine de inebilen cihadçı gruplar İştebrak adlı Alevilerin çoğunluklu yaşadığı köyde, askeri kaynağın verdiği bilgilere göre 35 kişiyi katletti. Yerel kaynaklar ise bu sayının daha fazla olduğunu iddia ediyor. Hatay’a komşu 3 Suriye ilinden biri olan İdlip, kent merkezi ile birlikte El-Kaide’nin uzantısı El-Nusra tarafından komuta edilen Fetih Ordusunun kontrolüne geçmişti.

Cisr El-Şuğur kenti, 2011 yılının haziran ayında 120 polisin katledilip Asi nehrine atıldığı katliamla Suriye’de yaşanan ilk katliam olarak biliniyor. 2011 haziranındaki bu saldırıda İştebrak ilk hedef alınan köylerdendi. İştebrak köyünün yanındaki Halluz ve Galiye adlı Hıristiyanların yaşadığı köyler de cihadçılar tarafından işgal edilmiş ve Hıristiyanlar köylerinden göç ettirilmişti.

İştebrak ve Katliam

Yaklaşık 4 hafta önce İdlip kent merkezini ele geçiren cihadçılar, 3 gün önce Halep-Lazkiye yolu üzerinde stratejik bir noktada bulunan Cisr El-Şuğur köyünü ele geçirdi. Cisr El-Şuğur bulunduğu konum itibariyle önemli bir geçiş güzergahı üzerindeydi ve 4 yıldır kuşatma altındaydı.

Kente birçok cepheden saldıran cihadçılar aralarında iş bölümü yapmıştı. Bir taraf intihar eylemcileri ve yoğun saldırı ile ilerlerken diğer taraf ABD yapımı TOW füzelerini yoğun bir şekilde kullanarak (24 saatte yaklaşık 200 TOW füzesinin atıldığı söyleniyor) ilerledi. Kentin güneyine Çeçenlerden müteşekkil olan ve daha çok Halep’te aktif olduğu bilinen Muhacirin ve Ensar adlı Kafkas Emirliğine bağlı bir cihadçı ordusu saldırdı (IŞİD’in askeri genel komutanı Ömer Şişani de bu gruba bağlıydı).

Muhacirin ve Ensar adlı bu Çeçen cihadçı ordunun saldırdığı İştebrak köyü, Cisr El-Şuğur köyünün 3 km güneyinde yer alıyor. 2011’de Cisr El-Şuğur’daki polis katliamında saldırılara hedef olan köy göç vermişti. Evlerinin çoğu ahşap ve çamurdan yapılma olan tarihi köyün savaştan önceki nüfusu 3000 iken, 2011’deki Cisr El-Şuğur katliamı ile bu sayı 800’e inmiş.

İştebrak sürekli olarak havan topları ve roketlerle hedef alınan bir köy. Birçok cihadçı grubun resmi sayfasında bu köyün hedef alındığı fotoğraf ve videolar mevcut. Lebanon Daily sitesinin haberine göre köye şimdiye kadar 300’den fazla havan topu ve roket atılmış. Bu süre içerisinde köy hiç işgal edilmemiş. Köyde Suriye ordusunun da kontrol noktaları varken köylü gençlerin de silahlandığı ve köylerini korudukları kaynaklarca aktarılıyor. Köylerini savunurken hayatını kaybeden gençlerin fotoğrafları köy adına açılan bir sosyal paylaşım sayfasında mevcut.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi Cemevi ve Pir Sultan Kültür Derneği Datça Şubesi olayı nefretle kınadıklarını belittiler.

Katliamlara sessiz kalma!

DATÇA DEMOKRASİ PLATFORMU


RESİM GALERİSİ

    * Foto Galeri ve Slayt için tıklayınız. >>

    * Yarımadanın sesi yerel haber için tıklayınız. >>

(Resmi Büyük Görmek için Lütfen Resimin Üzerine Tıklayınız.)





http://haber.datcahacibektas.org/news_detail.php?id=3443

Hiç yorum yok:

HBVAKV Zeytinli Şubesi Cem Evi'ni ziyaret

  Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi Cem Evi yönetimi 12.12.2023 Salı günü Balıkesir Edremit Zeytinli Cem Evi'ni  Başkan...