22 Aralık 2015 Salı

Âşık Daimi’yi Âşık Daimi’yi Datça'da Andık.

Âşık Daimi’yi ölümünün 32. yılında Datça'da Andık.

    * Foto Galeri ve Slayt için tıklayınız. >>

Hacıbektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi Cemevi ve Datça Belediye Başkanlığı’nın birlikte düzenledikleri “Derinliklerin Ozanı Âşık Daimi’nin ölümünün 32.Yılı anma Etkinliği” 17 Nisan 2015 Cuma günü saat 19.30'da Bülent Ecevit Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

İlk konuşmayı Hacıbektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi Cemevi Başkanı Murat Yıldırım yaptı. Âşık Daimi’nin ülkemizin kültürü ve folkloru açısından ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu belirtikten sonra onunla ilgili anılarını anlattı. Ve gelenlerin tümüne ayrı ayrı teşekkür etti.

Kürsüye daha sonra Datça Belediye Başkan Yardımcısı Gürsel Uçar geldi. “ Bu tür etkinliklerin İlçemiz açısında taşıdığı önemi vurgulayıp Datça Cemevi konusundaki gecikmenin kendilerinden kaynaklanmadığını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderilen plan değişikliğin onaylanıp geri gelmesini beklediklerini” belirtti. Ayrıca Belediye Başkanı Şener Tokcan’ın başka bir programı olduğu için gelemediğini, ancak iyi dileklerini ve selamlarını ilettiğini ifade etti.

Daha sonra konuşan Ali Naki Aydın (Aşık Daimi’nin oğlu) ve Araştırmacı-Yazar Süleyman Zaman (“Derinliklerin Ozanı Aşık Daimi” kitabının yazarı), çok yönlü özellikleriyle Aşık Daimi’yi tanıtıp andılar. Tasavvuftan felsefeye, şiirden folklora… Toplumsal yaşantımıza yaptığı katkıları dile getirdiler.

Gecenin sürprizi, sesi ve muhteşem bağlaması ile Binali İLGÜN oldu. Hele ilerleyen dakikalarda misafir sanatçı Bingül Hanım’la heyecan doruğa çıktı. Kalabalık bir izleyici kitlesi, kah hüzünlenerek kah coşarak Âşık Daimi’nin türkülerine ortak oldular.

Sunuculuğunu eğitimcimiz Eylül Uğur’un yaptığı etkinliğe, katılımcılara verilen “Teşekkür Belgeleri” töreniyle son buldu. (CHP İl Başkanı Mürsel Alban, gecenin anlamı üzerinde kısaca durup iyi dileklerde bulundu.)

Başta CHP ve HDP İlçe Başkanları’nın katıldığı etkinliğe, ÖDP ve Vatan Partisi temsilci düzeyinde, Pir Sulatan Abdal Kültür Derneği ve Kent Konseyi başkanlık düzeyinde katıldılar. Çeşitli sendikaların ( Eğitim-Sen, Emekli-Sen) temsil edildiği etkinliğe CHP Muğla milletvekili adayı Burak Erbay, HDP Muğla milletvekili adayı Hürriyet Karadeniz. C H P Datça ilçe Başkan Öner Akdeniz, H D P Datça İlçe Başkanı Av.Gülfer Karadeniz Birleşik Haziran Hareketi, Belediye Meclis üyeleri de renk kattı.


RESİM GALERİSİ

    * Foto Galeri ve Slayt >>

(Resmi Büyük Görmek için Lütfen Resimin Üzerine Tıklayınız.)








MURAT YILDIRIM'IN KONUŞMASI

1932-1983. İstanbul’da doğdu. Asıl adı İsmail Aydın’dır. İlkokulu Tercan’da okudu. Âşık Daimi, ailesiyle birlikte 1938 yılında İstanbul’dan ayrılarak Tercan’a yerleşti. Aslen 1. Dünya Savaşı (1914-18) döneminde Kangal'dan göçen bir aileden gelen Daimi'nin dedelerinin saz şairi olmasının da etkisiyle küçük yaşta bağlama çalmasını ve âşıklık geleneğini öğrendi. Kısa sürede kendini yetiştirdi. Özellikle bu yıllar yörede duyulduğu ve sevildiği dönemdir. Aynı zamanda kendisinin de âşıklık geleneğini yörede pekiştirmesine fırsat oldu.

  Önceleri usta malı deyişler/türküler söyleyen Âşık Daimi daha sonra kendi deyişlerine ağırlık verdi. TRT tarafından açılan sınavı kazanarak kaşeli sanatçı oldu.1962’den sonra yeniden İstanbul’a döndü. Âşık Daimi, özellikle yaşamının son 20 yılında birçok genç aşığı etkiledi. Uzun yıllar birçok sanatçı ve aşığa bağlama dersleri verdi. Aynı zamanda Davut Sulari (1925-1985) gibi birçok âşıkla aynı meclislerde bulundu ve değişik yerlerde birlikte konserlere katıldı.

    Şiirlerinde her türden ayrımcılığı eleştiren, insan öğesini öne çıkaran konuları işleyen Âşık Daimi Türkiye ve Avrupa’nın çeşitli kentlerinde konserler verdi, birçok kaset doldurdu. Âşık Daimi, köyde yaşadığı dönemde genellikle Alevi yapıtlar üretmiştir. Kentte yaşamaya başladıktan sonra toplumsal olaylardan etkilenip, deyişlerin yanı sıra toplumsal içerikli yapıtlar da yazmaya başlar. Artık duyarlı dizeleriyle halkın duyan kulağı, gören gözü, konuşan dili olur. Şiirlerinde halkı dolandıran kişilerden Doğu illerinin geri kalmışlığına, Meclisteki milletvekili kavgalarından, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın dertlerine, sorunlarına değinmiş gençlerimize ve insanlarımıza öğüt veren bir halk ozanı olarak birçok konuyu işlemiştir. 
   Daimi, sanatçı arkadaşlarıyla yurt içinde ve yurt dışında turnelere çıkmış, çok sayıda konserler vermiştir. Yurt dışında yaşayan gurbetçilerimizin bulunduğu ülkeleri dolaşarak sazıyla sözüyle onların vatan özlemlerini gidermeye çalışmıştır. 
 
   Âşık Daimi, bir Perşembe akşamı akrabalarının evinde saz çalarken, ecele yakalanmış eşi ve akrabaları tarafından Cerrah paşa Tıp Fakültesi Hastanesi'ne götürülmüş, üç gün yoğun bakımda kaldıktan sonra, Pazar'ı Pazartesi'ye bağlayan (17.04.1983) gece Hakk'a yürümüştür. Daimi'nin kabri, İstanbul'da KaracaAhmet Türbesi'nin yanındadır. Âşık Daimi, 51 yıllık yaşamı boyunca bine yakın eser yazmış, 12 Eylül 1980 askeri darbesinde gördüğü baskı sonucu yapıtlarının bir bölümünü eşinin ağlayıp yalvarmalarına aldırmadan yakmıştır. Daimi, yapıtlarını radyo programları yanı sıra plak, kaset ve konserlerde halka duyurmuştur. Kendi yapıtlarının yanı sıra, kendinden önce yaşamış ozanların yapıtlarını da besteleyerek halka sunmuştur. Daimi, gönülden bağlı olduğu halkı tarafından da çok sevilmiş, kendisine 'Yirminci Yüzyılın Pir Sultanı', 'Daimi Baba' gibi adlar yakıştırılmıştır.  
   Asık Daimi, 1951 yılında evlendiği ve ölünceye dek aynı yastığa baş koyduğu Gülsüm Aydın'dan yedi evlat sahibi olmuştur. Şu anda üç evladı ve altı torunu hayattadır.
Âşık Daimi İstanbul’da öldü ve orada toprağa verildi. Yadigâr Aydın Orhan tarafından hazırlanan Daimi’nin tüm şiirleri ve türkülerinin toplandığı »Âşık Daimi, Hayatı ve Eserleri« (1999) ve Süleyman Zaman tarafından hazırlanan »Derinliklerin Ozanı Âşık Daimi« (2008) adlı kitaplar yayınlandı.

MURAT YILDIRIM
Hacıbektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi CemeviBaşkanı


http://haber.datcahacibektas.org/news_detail.php?id=3442

Hiç yorum yok:

HBVAKV Zeytinli Şubesi Cem Evi'ni ziyaret

  Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi Cem Evi yönetimi 12.12.2023 Salı günü Balıkesir Edremit Zeytinli Cem Evi'ni  Başkan...