22 Aralık 2015 Salı

Datça'da Aşure Lokması Etkinliği'ni Yaptık.

DATÇA'DA AŞURE LOKMASI ETKİNLİĞİ DÜZENLEDİK.

  
  •  * Foto Galeri ve Slayt >>

  •  * TWITTER Sayfamız için tıklayınız. >>

  •  * FACEBOOK Sayfamız için tıklayınız. >>

    26 Ekim 2015 Pazartesi saat 12.30 de Cemevimizde Aşure Lokması Etkinliği düzenledik.

    Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi Cemevi, 26 Ekim 2015 Pazartesi saat 12.30 de Cemevimizde Aşure Lokması Etkinliği düzenledi.

    Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi Cemevi, Yassı Muhrrem ve kerbela şehitleri için 26 Ekim 2015 Pazartesi saat 12.30 de Cemevimizde Aşure Lokması Etkinliği düzenledi

    Aşure Lokması Etkinliğimize Datça Kaymakamı Sayın Vehbi Bakır, Datça Belediye Başkanı Sayın Gürsel Uçar, Datça Belediye Başkanı Sayın İnci Bilgin, Belediye Meclis Üyelerimiz, CHP Datça İlçe Başkanı Sayın Aytaç Kurt, HDP Datça İlçe Başkanı Sayın Gülfer Karadeniz, Vatan Partisi Datça İlçe Teşkilatı, Pirsultan Abdal Derneği Genel Merkez Yöneticisi Sayın Ethem Şahinoğlu, Pirsultan Abdal Derneği Datça Şube Başkanı Sayın Mustafa Katıkçı, sivil toplum örgütleri, sendika temsilcileri ve geniş bir halk topluluğu katıldı.


    BAŞKAN MURAT YILDIRIM’IN KONUŞMASI

    Sevgili Canlar,
    Sayın Milletvekillerim,
    Sayın Büyükşehir Belediye Başkanım,
    Sayın Kaymakamım,
    Sayın İlçe Belediye Başkanım,
    Sayın Belediye Başkanı Yardımcılarım,
    Sayın Belediye Meclis Üyelerim,
    Sayın Siyesi Parti Başkanlarım ve Yönetim Kurulu Üyeleri,
    Sayın Demokratik Kitle Örgütleri Temsilcileri,
    Değerli misafirler, çok kıymetli Basın Mensupları,

    Biz Alevileri bu günümüzde yalnız bırakmadığınız ve bizimle birlikte olduğunuz için hepinize saygılarımı ve sevgilerimi sunuyorum.

    Bundan yaklaşık 1500 sene evvel Kerbela’da Muharrem ayının onuncu gününde, Peygamber torunu İmam Hüseyin ve yetmiş iki gencin Yezit tarafından başları kesilerek şehit edilişlerinin yıl dönümünde onları anmak için burada toplanmış bulunuyoruz.

    İmam Hüseyin halk tarafından çok sevilen ve daima zalime karşı mazlumun yanında, haksızlıklara karşı haklının yanında olmuştur. Emevi zulmüne karşı dik duruşu ile dikkat çekmiştir.

    O zaman Emevi saltanatının başında olan Muaviye’nin oğlu Yezit, İmam Hüseyin’in bu tutumundan rahatsız olur. İmam Hüseyin’e haber göndererek kendisine biat etmesini ister. (“Ya biat ya kellen…”)

    O gece Kerbela beş bin kişilik Yezit ordusuyla kuşatılır. Tüm Fırat kıyıları Yezit ordularınca kontrol altına alınır. Kerbela halkı susuzluktan perişan olur. Bunun üzerine İmam Hüseyin bir açıklama yapar:”Biliyorum nereye gidersem gideyim, nerede olursam olayım beni öldürecekler.”Yezit gibi bir zalime biat etmektense ölmeyi göze alır, beş bin kişilik Yezit ordusuna karşı bir avuç yakınıyla birlikte savaşa girer.

    On Muharrem Aşure günü Kerbele Meydanı’nda, kendi ailesinden yetmiş iki gençle birlikte başı kesilerek şehit edilir. Yezit askerleri Hüseyin’in kesik başını top gibi yerlerde tekmelerler. Daha sonra kesik başı alıp Yezid’e götürürler. Yezit kesik başı eliyle havaya kaldırararak “Bedir’in intikamını aldım” der.

    Bugün İslam ülkelerinde aynı Emevi zulmüne benzer zalimce davranışlar devam etmektedir. Sözde İslami bir örgüt olan Işid, tekbir getirerek “ ALLAH ALLAH “diyerek kelle kesmekte, Müslümanların kanlarını akıtmaktadır. Muaviye ve onun oğlu Yezit anlayışındaki insanlar Çorum’da, Maraş’ta Sivas’ta nice canlarımızı katlettiler. Daha geçtiğimiz günlerde Ankara’nın göbeğinde 102 vatandaşımızı bombalı saldırı sonucunda aramızdan ayırdılar.

    Gelin bu Muharrem ayı vesilesiyle insan canına kıyanlara, kan akıtanlara İslamı kullanarak insanlık suçu işleyenlere karşı İmam Hüseyin duruşu gösterelim. Barışa ihtiyacımız olan bugünlerde Hünkâr Hacı Bektaş Veli’nin buyurduğu gibi” Bir olalım, Diri olalım. İri olalım.”Bin beşyüz yıldır duyduğumuz acıyla tuttuğumuz yas orucunu Hak kabul eyleye. Dileğimiz odur ki barış, dostluk, kardeşlik egemen kılınsın; mazlum kanı artık akmasın.

    Yas-ı Muharrem ayında dedemiz Nihat YOLERİ, on iki gün boyunca sohbetiyle, dualarıyla; yine şube kurucumuz Ali Asker AKAY, Kerbela Şehitleri ile ilgili sunumlarıyla etkinliğimize büyük katkıda bulundular.

    On iki gün boyunca oruç açım lokması veren ve hizmet eden bacı ve canlarımıza, aşure lokmasını pişirip hazırlayan başta eşim olmak üzere bütün bacılarımıza; Muharrem ayında bizi yalnız bırakmayan başta Belediye Başkanımız Gürsel UÇAR’A, siyasi partilerimize, sivil toplum ve sendikalara, basınımıza ve tabii ki üyelerimize, bütün canlarımıza vakfımız yönetim kurulu adına çok teşekkür ediyorum.

    Sağ olun, sağlıklı olun, daim kalın.

    Murat YILDIRIM
    Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şube Başkanı


  • Hiç yorum yok:

    HBVAKV Zeytinli Şubesi Cem Evi'ni ziyaret

      Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi Cem Evi yönetimi 12.12.2023 Salı günü Balıkesir Edremit Zeytinli Cem Evi'ni  Başkan...